BiH planirala prodati oružje Ruandi

DIO ORUŽJA i streljiva Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, koje je proglašeno viškom nakon smanjenja oružanih snaga u BiH, prodano je Ruandi, no prva pošiljka koja je trebala biti upućena ovog tjedna zaustavljena je na intervenciju predstavnika međunarodne zajednice, prenosio je u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Prema navodima ovog lista, prva pošiljka pješačkog oružja sa streljivom te granata i projektila za ručne raketne bacače bila je pripremljena za prijevoz iz zračne luke u Tuzli, a let za Ruandu je trebao biti obavljen u četvrtak.

Prijevoz je spriječen jer je ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić upozoren kako bi slanje oružja u Ruandu predstavljalo kršenje odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je zabranilo prodaju oružja i vojne opreme toj zemlji.

Napetosti na granici između Ruande i Konga ozbiljno prijete eskalacijom novih ratnih sukoba u ovom dijelu Afrike.

Slanje oružja na to područje predstavljalo bi i kršenje pravila i procedura Europske unije kojima se također brani slanje vojne opreme i oružja u područja gdje je moguće izbijanje rata ili sukoba odnosno gdje se krše ljudska prava.

Nakon intervencije ministra Ivanića, Vlada Federacije BiH, koja je i donijela odluku o prodaji oružja Ruandi, odlučila je obustaviti isporuku dok se još jednom ne preispita cijeli posao.

Pročitajte više