BiH: Počela predizborna kampanja za općinske izbore

IZBORNO povjerenstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u utorak službeni početak predizborne kampanje za općinske izbore koji će se održati 2. listopada.

Predsjednik Izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić izjavio je u Sarajevu kako se nada da će političke stranke i kandidati za mjesta vijećnika odnosno načelnika općina i gradonačelnika predizborne aktivnosti iskoristiti kako bi promivirali toleranciju i razumijevanje.

"Apeliram na sve njih da izbjegavaju govor mržnje i nepriličnu ikonografiju", kazao je Šehić.

Za sudjelovanje na ovogodišnjim općinskim izborima prijavilo se 68 političkih stranaka, 18 stranačkih koalicija, šest lista neovisnih kandidata a svoju kandidaturu istaknulo je i gotovo 150 pojedinaca.

Ukupno 27.742 kandidata natjecat će se za jedno od 3145 mjesta u općinskim odnosno gradskim vijećima te za poziciju načelnika odnosno gradonačelnika jedne od 140 općina u entitetima odnosno u distriktu Brčko.

Najznačajnija novina ovogodišnjih općinskih izbora u BiH bit će izravno biranje načelnika općina odnosno gradonačelnika.

Listopadski izbor bit će ujedno značajan test popularnosti svih političkih stranaka u zemlji koje će se za nepune dvije godine ponovo suočiti s glasačima na parlamentarnim i izborima za Predsjedništvo BiH.


Pročitajte više