BIH: TERZIĆ I ČOVIĆ KRITIZIRALI ODLUKU O MOSTARU

Najviši bošnjački i hrvatski politički dužnosnici u državnim tijelima vlasti BiH večeras su kritizirali današnju odluku visokog međunarodnog predstavnika Paddya Ashdowna o preustroju Mostara.

Visoki predstavnik je nametnuo novi Statut za Mostar kojim se ukida dosadašnjih šest općina (tri većinske bošnjačke i tri hrvatske) ali se te općine pretvaraju u izborne jedinice, odnosno u izborna područja. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, kojeg je na tu dužnost kandidirala Stranka demokratske akcije, večeras je u izjavi za TV BiH izrazio žaljenje što je Ashdown proglasio odluku za Mostar, te da je takav Ashdownov postupak, kako se izrazio Terzić, loš za europski put BiH. "Ako čekamo da Visoki predstavnik proglašava odluke naš europski put će se završiti prije nego što i počne", rekao je Terzić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, kojeg je na tu dužnost kandidirao HDZ BiH, je negodovao što se u Ashdownovoj nametnutoj odluci zadržava šest izbornih jedinica u Mostaru. Čović je rekao kako je obeshrabren takvim rješenjem za Mostar jer je očekivao da će se Mostar ustrojiti kao, kako se izrazio, jedinstvena administrativna cjelina, podrazumijevajući pod time ustroj Mostara kao jedne izborne jedinice.



(Hina) pg sd

Pročitajte više