BIH: ŽUSTRA POLITIČKA RASPRAVA O SUDJELOVANJU U VOJNOJ MISIJI U IRAKU

Pirotehničari iz BiH nastavit će pripreme za sudjelovanje u međunarodnoj vojnoj misiji u Iraku gdje bi se, prema najavama zamjenice ministra obrane BiH Marine Pendeš, mogli naći već za mjesec i pol dana, no to bi moglo dodatno razbuktati sukobe između zagovornika proeuropske i proameričke vanjske politike BiH nakon što se ovih dana razvila žustra politička rasprava o sudjelovanju u toj misiji.

Pendeš je procjenu o razmjerno brzom slanju vojnika u Irak iznijela novinarima u Sarajevu istaknuvši kako je prije toga ipak potrebno donijeti zakon na državnoj razini koji bi regulirao sudjelovanje u mirovnim misijama u inozemstvu te provesti dodatnu obuku koju traži specifičnost iračke operacije.

Ona bi se sastojala u uništavanju već prikupljenih mina i eksplozivnih naprava.

U posebnoj izjavi, koju je u četvrtak prenijelo sarajevsko "Oslobođenje", doministrica obrane BiH potvrdila je kako je već imenovan časnik u činu brigadira koji bi trebao zapovijedati postrojbom od 36 pirotehničara koliko ih se planira poslati u Irak.

Taj bi časnik uskoro trebao otputovati u Sjedinjene Države gdje bi u Središnjem zapovjedništvu američke vojske (USCENTCOM), smještenom u Tampi na Floridi, pripremio koordiniranje akcija i obavio ostale predradnje nužne za upućivanje BiH pirotehničara u Irak.

Američka je vlada ranije preuzela obvezu financiranja polovice troškova slanja pirotehničara iz BiH u Irak, za što bi godišnje trebalo izdvojiti oko pet milijuna dolara.

Tehničke pripreme za iračku misiju odvijaju se, međutim, u debeloj sjenci žustrih političkih raprava o svrsishodnosti sudjelovanja u jednoj takvoj operaciji.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić započeo je, nakon povratka s godišnjeg odmora početkom ovog tjedna, medijski protuudar kako bi odgovorio na sve učestalije kritike odluke državnog vrha o slanju pirotehničara u Irak.

Priopćenjem u kojemu se energično brani takva odluka najprije se oglasila služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, a potom je sam Tihić prilikom posjeta BH TV 1 u srijedu dao izjavu u kojoj je potcrtao važnost sudjelovanja u iračkoj misiji, a koju su prenijeli svi značajniji mediji u državi.

"Odluka o slanju BiH pirotehničke postrojbe u Irak ima za cilj pomoći narodu Iraka", kazao je Tihić dodavši kako BiH mora i treba uputiti poruku međunarodnoj zajednici da je opredijeljena za borbu protiv terorizma te da je u stanju pružiti pomoć drugima.

Tihić je posebice istaknuo kako iračka misija ima iznimno značenje za jačanje suradnje između BiH i SAD.

Samo ove godine, podsjetio je on, američka će vlada izdvojiti 19 milijuna dolara kao potporu reformama obrane u BiH, a ukupna pomoć jedine svjetske velesile neusporediva je s troškovima od oko 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 1,2 milijuna eura), što će za iračku misiju biti izdvojeno iz proračuna BiH.

Oni koji se ne slažu s takvim stajalištem drže pak kako BiH na ovaj način više gubi nego što dobiva.

Potpredsjednik oporbene Socijaldemokratske unije (SDU) Sejfudin Tokić, koji je i najglasniji u kritiziranju Predsjedništva BiH, tvrdi kako se iračka misija ionako pretvara u katastrofu te upozorava kako će se BiH i sama vjerojatno naći na meti terorista kada njeni pirotehničari stignu u Irak.

Tokić je kazao kako je do sada prikupljeno gotovo 13 tisuća potpisa protiv slanja vojnika iz BiH u Irak te je najavio i prosvjede pred zgradom Predsjedništva bude li državni vrh nastavio ignorirati volju građana.

"I fizički ćemo ih (pirotehničare) spriječiti da idu", zaprijetio je Tokić na stranicama "Dnevnog avaza".

Državni vrh BiH i ranije je bio metom kritika zbog svojih navodno proameričkih stajališta, posebice kada je potpisan sporazum kojim se jamči imunitet građanima SAD pred kaznenim progonima što bi ih mogao inicirati stalni Međunarodni kazneni sud (ICC).

Takva odluka uslijedila je unatoč sugestijama moćnih europskih zemalja koje je, primjerice, Hrvatska prihvatila.

Posljednje ispitivanje javnog mišljenja što ga je provela misija Europske unije u BiH pokazalo je kako 43,2 posto građana te zemlje drži da je suradnja sa Unijom bitnija od suradnje sa SAD.

Potpuno identična potpora europskoj orijentaciji dana je i tijekom ispitivanja javnog mišljenja obavljenog u ožujku, što govori o stabilnosti takve političke prosudbe.

Prema analizama misije EU u Sarajevu, u ovom trenutku tek 2,4 posto građana BiH ne slaže se s tim da je suradnja s Bruxellesom važnija od one s Washingtonom.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više