Bijela kuća objavila dokument od 6. kolovoza 2001. povezan s napadima 11. rujna

BIJELA je kuća u subotu objavila, na zahtjev povjerenstva za napade od 11. rujna, povjerljivi dokument u kojem se vidi da je američki predsjednik George W. Bush obaviješten o planovima al Qaede da napade SAD s eksplozivom ili otmicama zrakoplova.

Dokument od 6. kolovoza 2001. godine, s naslovom "Bin Laden odlučan da udari unutar SAD-a", vrlo će vjerojatno "zakuhati" rasprave u izbornoj godini o tome jesu li atentati 11. rujna mogli biti spriječeni unatoč Bushovom inzistiranju da je američka vlada učinila sve što je mogla.

Stranicu i pol dugački dokument, napravljen na Bushov zahtjev, otkriva da prijetnja al Qaede u SAD-u postoji i govori predsjedniku o željama al Qaede da napadne SAD još od 1997. godine.

Izvješće ne može potvrditi "senzacionalnije prijeteće izvještaje" poput izvještaja iz 1998. godine prema kojem je Bin Laden htio oteti zrakoplov da ishodi oslobađanje odgovornih za napad izveden 1993. godine na Svjetski trgovački centar.

No, dokument navodi da je FBI otkrio "sumnjivu djelatnost u zemlji koja se može povezati s pripremama za otmice ili drugačijim oblicima napada, uključujući i nedavno nadziranje saveznih zgrada u New Yorku".

Savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice inzistirala je u svom svjedočenju pred povjerenstvom 11. rujna da dokument sadrži povijesne informacije i da nije upozoravao na napade unutar SAD-a.

Međutim, dokument sadrži i podatke, sakupljene tri mjeseca prije napada, prema kojima je utvrđeno da su članovi al Qaede ušli u SAD s eksplozivom.

"FBI vodi oko 70 punih terenskih istraga diljem cijele zemlje, a sve su povezane s Bin Ladenom. CIA i FBi istražuju telefonski poziv veleposlanstvu Ujedinjenih Arapskih Emirata od svibnja u kojem se govori o tome da je skupina pristaša Bin Ladena ušla u SAD s eksplozivom", stoji u dokumentu.

Ali u dokumentu nisu navedeni ni vrijeme ni određena meta napada.

Dokument kaže i kako je Bin Laden u interviewima 1997. i 1998. godine govorio da želi "prenijeti borbu u Ameriku".

"Ilegalci, strane vlade i mediji ukazuju na to da je Bin Laden od 1997. godine htio izvesti terorističke napade u SAD-u", kaže se u dokumentu.

Prema tom izvješću, prvi pokušaj Bin Ladena da napadne SAD bio je na prijelazu iz 1999. u novo tisućljeće kada je operativac al Qaede ušao u SAD iz Kanade i htio pokušati dići u zrak zračnu luku u Los Angelesu.

Vrlo je neoubičajeno da američka vlada objavljuje osjetljive predsjedničke obavještajne dokumente. Ovo je objavljivanje tražilo povjerenstvo za napade 11. rujna.

Pročitajte više