BIJELA KUĆA PRIPREMA AMERIKANCE ZA RAT S IRAKOM

Bijela kuća je u srijedu rekla Amerikancima kako očekuje da će rat s Irakom biti što je moguće kraći, ali i da se pripreme na moguće američke žrtve.

"Na rubu rata s Irakom, Amerikanci se trebaju pripremiti na, kako se nadamo precizan i što je moguće kraći sukob, ali postoje mnoge nepoznanice i mogao bi i potrajati", kazao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

"Amerikanci se trebaju pripremiti na gubitak života. Amerikanci moraju biti pripremljeni na važnost razoružavanja Saddama Husseina da bi se zaštitio mir", rekao je on.

Fleischer je kazao kako nema naznaka da će irački predsjednik Saddam Hussein napustiti zemlju i tako izbjeći rat kako je u ultimatumu u ponedjeljak zatražio američki predsjednik George W. Bush.

Fleischer je rekao da je Bush u utorak obavijestio američki Kongres, prema uvjetima rezolucije usvojene u listopadu 2002. koja odobrava uporabu sile protiv Iraka, da diplomacija nije uspjela zaštiti američku sigurnost protiv Iraka niti je uspjela provesti zahtjeve UN-a za njegovim razoružanjem.

Bush je u poruci Kongresu, kojom opravdava rat s Irakom, poslanoj u utorak noću također povezao režim Saddama Husseina s terorističkom organizacijom al Qaeda i kazao kako će uhvaćeni irački dužnosnici pomoći da se identificiraju teroristi u Sjedinjenim Državama.

"Predsjednik Sjedinjenih Država ima ovlasti -- dapače dužnost, uzimajući u obzir postojeće opasnosti --da uporabi silu protiv Iraka kako bi zaštitio sigurnost američkog naroda i iznudio poštivanje rezolucija Ujedinjenih naroda", stoji u izvješću od sedam stranica koje je Bush poslao Kongresu uz kratko pismo.

U pismu Bush kaže da prema ustavu predsjednik ima ovlasti da poduzme neophodne akcije "protiv međunarodnih terorista i terorističkih organizacija, uključujući one zemlje, organizacije ili osobe koje su planirale, odobrile, počinile ili pomogle terorističke napade koji su se dogodili 11. rujna 2001".

Fleischer je rekao kako će se u slučaju rata predsjednik Bush obratiti naciji iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući.

(Hina) sl sd

Pročitajte više