Amerika pronašla krivca za napad dronom u kojem su poginula tri američka vojnika

Ilustracija: MJ

Sjedinjene Američke Države smatraju da militantna skupina Islamski otpor u Iraku stoji iza napada dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, objavila je danas Bijela kuća, a prenosi CNN.

"Vjerujemo da je napad u Jordanu planirala, financirala i omogućila krovna skupina pod nazivom Islamski otpor u Iraku, koja uključuje više skupina uključujući Kata'ib Hezbollah", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Nije pripisao točnu krivnju Kata'ib Hezbollahu, rekavši da to nije jedina skupina odgovorna za prethodne napade na američke baze.

“Ovo svakako ima obilježja stvari koje radi Kata'ib Hezbollah,” rekao je, dodajući kako je “zaključak obavještajne zajednice da je to učinila krovna skupina pod nazivom Islamski otpor u Iraku”, rekao je Kirby.

Troje ubijenih, više od 30 ranjenih

Inače, u napadu dronom ubijena su tri američka vojnika, a više od 30 pripadnika vojske je ranjeno. To je prvi put od početka rata u Gazi da su američke trupe pretrpjele žrtve od neprijateljske vatre na Bliskom istoku. 

Odgovornost za napad već je ranije preuzeo spomenuti Islamski otpor u Iraku, skupina militanata koju podržava Iran, a djeluje u Iraku i Siriji. 

Svi poginuli vojnici bili su narednici iz Georgie, a Biden je sinoć razgovarao s njihovim obiteljima te će prisustvovati pogrebu u zračnoj bazi Dover u petak.

Od preostalih ozlijeđenih vojnika većina ih je otpuštena iz bolnice, dok je jedna osoba još uvijek u kritičnom stanju.

Biden je inače najavio osvetu i odgovor na ove napade, no do sada nije precizirao kako se i na koji način to planira izvesti. 

Pročitajte više