Biljana Plavšić prebačena u bolnicu

BIŠVA čelnica bosanskih Srba Biljana Plavšić, koja u Švedskoj izdržava 11-godišnju zatvorsku kaznu za zločine protiv čovječnosti počinjene u BiH, prebačena je kasno navečer u ponedjeljak iz zatvora u bolnicu, objavili su u utorak zatvorski izvori.

Izvori nisu rekli u koju je bolnicu Plavšić (73) prebačena te kakvo je njezino zdravstveno stanje. Bivša čelnica bosanskih Srba trenutno izdržava kaznu u ženskom zatvoru Hinseberg, 180 km zapadno od Stockholma.

Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) osudio je u velječi Plavšić za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH 1992.-1995. godine.

Ona je dosad najviše pozicionirani političar osuđen pred ICTY- jem.

Glasnogovornik ICTY-ja Jim Landale rekao je Hini da nema informacije o prebacivanju Plavšić u bolnicu, ali je potvrdio da su njezini odvjetnici "prošlog vikenda obavijestili Sud da se Plavšić ne osjeća dobro".

Plavšić je prva među najvišim srpskim dužnosnicima optuženim za sudjelovanje u "udruženom zločinačkom pothvatu" priznala krivnju za kampanju etničkog čišćenja provedenu protiv Muslimana i Hrvata.

Na temelju nagodbe sklopljene s Tužiteljstvom ICTY-a, u zamjenu za priznanje krivnje za progon kao zločin protiv čovječnosti, protiv nje su povučene ostale točke optužnice, uključujući i optužbu za genocid, pa joj je izrečena relativno blaga kazna, na što je utjecala i njezina životna dob.

Pročitajte više