Bioteroristica Alemka Markotić

Foto: Screenshot HRT/Index

MISLITE li da je naslov ove kolumne pretjeran? Nije, uopće nije ako ćemo se voditi kriterijima Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Neformalna članica Stožera civilne zaštite RH je pojam "bioterorizam" sama uvela u javni prostor 20. ožujka prošle godine, na početku pandemije koronavirusa u Hrvatskoj. Tada je bioteroristima proglasila građane koji krše (pogrešno nazvanu i ustavno-pravno upitnu) mjeru samoizolacije.

Markotić je uvela pojam "bioterorizam" u javni prostor

>> Od svih promašaja Stožera muljanje oko samoizolacije možda je i najgori

"Možda sam bila preblaga kad sam rekla da je to kao da pucate iz pištolja, sad ću biti oštrija, to je kao da u trgovačkom centru pucate iz puške, to je terorizam. U ovom slučaju bioterorizam", rekla je tada Markotić, koja nikad nije odustala od tih kvalifikacija niti se ispričala građanima što ih je nazvala bioteroristima.

>> Alemka Markotić: Kršenje samoizolacije je kao da imate pištolj, zarazom možete ubiti

>> Markotić prije mjesec dana: Kršenje samoizolacije je bioterorizam. Evo što kaže danas

Dapače, neki dan je opet komentirala to što građani krše prilično proizvoljno osmišljene epidemiološke mjere.

Prema Markotić, kršenje mjera može biti bioterorizam

"Kako vi kao infektolog gledate na masovno kršenje mjera i jesu li to, kao što ste svojedobno bili rekli, bioteroristi?" glasilo je pitanje postavljeno Alemki Markotić u RTL-u Danas.

>> Markotić o masovnim okupljanjima: Takvo ponašanje ima elemente bioterorizma

''Ono što ću vam reći je da svatko od nas treba biti odgovoran. Svako neodgovorno ponašanje koje može doprinijeti ugrožavanju tuđeg života i zdravlja ima te elemente, koliko god ta riječ možda grubo zvuči, i nikog nije trebalo obilježiti na jedan ružan način", odgovorila je ona.

Dan nakon te izjave je nastavila u istom tonu na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.

>> Alemka Markotić o bioterorizmu: Idemo se ne hvatati za riječi

"Ta riječ (bioterorizam, op.a.) se povremeno meni izvuče iz usta, pa bih htjela da to demistificiramo iako je jasno što sam htjela reći. Dakle, kad govorimo o neodgovornom ponašanju, kad ste svjesni da vaše rizično ponašanje može naštetiti drugome, kad vi i pored toga zbog svoje komocije ili ostvarivanja nekog svog interesa ne vodite računa o epidemiološkim mjerama ili preporukama, to može biti od bioterorizma do neodgovornog ponašanja", rekla je Markotić.

Dakle, po definiciji Alemke Markotić, bioterorist je onaj tko krši mjere i preporuke zbog svoje komocije ili ostvarivanja nekog svog interesa. Po definiciji Alemke Markotić, Alemka Markotić je bioteroristica.

Alemka Markotić krši mjere

Evo dokaza: Alemka Markotić sinoć je sudjelovala na okupljanju katolika pred zagrebačkom katedralom u povodu nečega što se zove Stepinčevo, okupljanja na kojem je očito bilo više od 25 ljudi, koliko je pak maksimalno dozvoljeno prema važećim epidemiološkim mjerama. Pritom nije nosila masku, što su također snimile televizijske kamere.

>> WTF Markotić govorila na masovnom okupljanju na misi u Zagrebu

>> Markotić nakon govora pred gomilom ljudi: Treba paziti, britanski soj se brzo širi

Da stvar bude luđa, nakon što je kršila epidemiološke mjere, Markotić je otišla na HRT i upozoravala da se britanski soj korone širi i da "treba biti iznimno oprezan". Kako? "Osnovne mjere koje propagiramo su bitne", rekla je Markotić. Jedna od tih "osnovnih mjera" je i zabrana okupljanja više od 25 ljudi na jednoj javnoj lokaciji, što je Markotić koji sat prije svog pojavljivanja na HRT-u prekršila.

Dakle, Alemka Markotić je bioteroristica

A što su građani koji "zbog svoje komocije ili ostvarivanja nekog svog interesa ne vode računa o epidemiološkim mjerama ili preporukama"? Pa to su, terminologijom Alemke Markotić, bioteroristi. Liječnica Alemka Markotić smatra da je vjernica Alemka Markotić bioteroristica. To je iz navedenog očito. Oko toga ne treba biti spora.

Posebno je pak pitanje zašto se Alemka Markotić po kriterijima Alemke Markotić ponaša kao bioteroristica. I na njega je poznat odgovor: katoličko licemjerje.

>> Markotić i Capak su izjavama o Crkvi pokazali da nema kraja besramnosti Stožera

>> Markotić se zapitala je li u sudnici. Zamislimo kako bi tamo odgovarala na pitanja

Dok građanima koje tretira kao ovce propovijeda jedno, visoka svećenica katolicizima Markotić radi drugo. Ni prva ni zadnja u crkvi, dapače, savršeni reprezentativni primjerak. Hrvatska joj neće suditi, ali - opet prema stavovima Alemke Markotić - ima tko hoće.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više