BIRN: Neobuzdano trošenje novca na veterane i vojne avione velik je rizik za Hrvatsku

Foto: FAH, Balkan Insight

PORTAL The Balkan Insight u nedavnom članku bavi se planovima HDZ-ove vlade o raspoređivanju proračunskih sredstava.

Kako se vlada priprema potrošiti milijarde kuna na veterane iz rata 1990-ih te kupiti 12 vojnih zrakoplova i usto pokriti troškove u zdravstvenom sektoru, povećava se rizik povećanja deficita, upozoravaju stručnjaci.

"To je pogrešan smjer za vladinu gospodarsku i fiskalnu politiku“, rekao je gospodarski analitičar Damir Novotny istraživačkoj mreži BIRN te dodao da postoji rizik povećanja deficita "ako se ministri odluče igrati s javnim novcem".

Uspjeh i ulaganja

Hrvatska je smanjila deficit s 3,4 posto BDP-a 2015. godine na samo 0,8 posto 2016. godine. U lipnju ove godine mogla je napustiti opširan europski postupak za deficit - niz korektivnih mjera koje su nametnute Hrvatskoj od siječnja 2014. godine.

Iako je Novotny istaknuo "pozitivne trendove u državnim financijama", rekao je da nije siguran da povećanje javne potrošnje treba usmjeriti u financijske povlastice ratnim veteranima ili kupnju vojnih zrakoplova.

"Ova vrsta javnoga trošenja nema (pozitivnih) posljedica na gospodarski rast", rekao je. Javno trošenje bilo bi korisno za gospodarstvo kad bi jačalo poduzeća u državnom vlasništvu i druga poduzeća općenito, tvrdi Novotny.

Dodaje da je vlada trebala uložiti nešto novca i u istraživanja i razvoj poduzeća.

Vlada je rekla da se kod natječaja za nabavu vojnih zrakoplova ravnala ne samo prema cijenama – koje se kreću između 500 milijuna i milijardu eura - nego i prema prilikama za povećanje gospodarske suradnje sa zemljom od koje se zrakoplovi nabavljaju.

Veterani i politika

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je pak da vjeruje da ratne veterane vlasti nagrađuju financijski jer su pomogli Hrvatskoj demokratskoj zajednici da dođe na vlast.

"U ovoj situaciji ne vjerujem da daju novac onima koji trebaju biti na vrhu liste prioriteta prema pravednosti, nego prema klijentelizmu", Puhovski je rekao za BIRN.

Kada je HDZ trebao podršku kako bi osigurao mjesta u parlamentu u svibnju, dogovorio se s nezavisnim zastupnikom Željkom Glasnovićem koji je inzistirao da država treba plaćati mirovinu bivšim članovima vojske bosanskih Hrvata, Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

HDZ je pak izjavio da se nije dogovarao s Glasnovićem jer je predvidio mirovine za bivše članove HVO-a još u svojem manifestu u listopadu 2016. godine.

Parlament će uskoro donijeti novi zakon o pravima veterana rata iz 1990-ih, koji će povećati godišnji budžet za veterane za dodatnih 115 milijuna eura. Prema novom zakonu, država će financirati odvjetničke troškove veterana kojima se sudi za ratne zločine, omogućiti besplatne potpune zdravstvene preglede svake tri godine, ukinuti ograničenja za primanje mirovina preminulih veterana članovima njihovih obitelji, sniziti veteranima dob za odlazak u mirovinu, vratiti im mjesečnu naknadu za nezaposlenost, kao i omogućiti druge povlastice.

Usto, hrvatski mediji objavili su da su čelnici u nekim gradovima i općinama bili šokirani predloženim zakonom, koji predviđa da sve administrativne jedinice trebaju rezervirati između 0.3 i 1 posto svojih proračuna za organizacije i aktivnosti veterana.

Osim financiranja veterana i plaćanja vojnih zrakoplova, država mora pokriti i dug od 270 milijuna eura Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, zaključuje Balkan Insight.
 

Pročitajte više