Bišćević s Hoffmannom o zabrani nuklearnih pokusa

DRŽAVNI tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je u utorak u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Izvršnog tajnika Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO) Wolfganga Hoffmanna, priopćio je MVP.

Hrvatska je Ugovor za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBT) ratificirala 2001. i time podržala njegovo stupanje na snagu.

Izvršni tajnik Hoffmann je zamolio Biščevića da Hrvatska kao zemlja koja je ratificirala Ugovor ohrabri države u regiji da učine to isto.

Hoffmann je ujedno ponudio pomoć Hrvatskoj u uspostavljanju Nacionalnog centra podataka koji bi koristio informacije Međunarodnog sustava podataka CTBTO-a, stoji u priopćenju.

Biščević je izvijestio Hoffmanna da je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul prije pet dana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku u govoru na Ministarskom sastanku podupro Ugovor za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa.

Hrvatska je spremna iskoristiti svoj utjecaj i prijateljske odnose kako bi potaknula ratifikaciju u susjednim državama, koje to još nisu učinile, rekao je Bišćević.

Istaknuo je da je Hrvatska zainteresirana za otvaranje Nacionalnog centra podataka i da razmatra prijedlog CTBTO-a o održavanju terenske vježbe 2006. godine na hrvatskom teritoriju, navodi se u priopćenju MVP-a.

Pročitajte više