Biskup optužen za seksualno zlostavljanje djece

BIVŠI poglavar katoličke dijeceze u Springfieldu (Massachusetts) postao je prvi katolički biskup u Sjedinjenim američkim državama optužen za seksualno zlostavljanje djece, izjavio je tužitelj.

Thomas Dupre (70) tereti se da je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća silovao dva dječaka mlađa od 16 godina, kazao je okružni tužitelj William Bennet.

Dupre je devet godina služio kao biskup, no s dužnosti je otišao u veljači, kada se suočio s optužbama da je zlostavljao dvojicu dječaka dok je bio župni svećenik. Dvojica zlostavljanih protiv njega su također podnijeli civilne tužbe, tvrdeći da ih je iskorištavao godinama.

Skandali vezani uz seksualno zlostavljanje djece posljednjih godina potresaju Katoličku crkvu u Americi. Više od tisuću svećenika je osumnjičeno za takva nedjela, a Crkva ih je na stotine uklonila iz njihovih župa. Ostavke su podnijela i četiri biskupa.

No, i Crkva je prozvana da je pokušala prikriti takve slučajeve i pristala platiti stotine milijuna dolara odštete kako bi izbjegla tužbe.

Pročitajte više