Biskupi o gospodarskom programu: Kosoričine mjere nisu ni Bogu mile

"RIJEČ je o riskantnim reformama socijalnog sustava, napose mirovinskog i zdravstvenog. Svojedobno smo upozoravali da nije dobro ići u radikalni zahvat mirovinske reforme te da treba dobro analizirati postojeći sustav i iz njega graditi bolji. Nažalost, i tu smo krenuli u eksperiment posljedice kojega su već bolno vidljive: žrtvovani 'treći naraštaj' koji je ne samo iznio teret otpora trima totalitarizmima živeći sâm u oskudici, nego i izgradio mnogo toga što današnji naraštaj ima i uživa", stoji u izjavi za hrvatsku javnost Komisiji "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije o "krizi i napretku suvremenog hrvatskog društva".

Izjava je podijeljena u pet dijelova, odnosno teza, i to "Kriza i reforme", "Snošljivost i povjerenje", "Obzor nade", "Ne pokusima, da razvoju" te na kraju "Kriza kao prilika za novi razvoj društva". U trećem dijelu biskupi su se žestoko obrušili na gospodarske mjere premijerke Kosor.

"Posebno ovdje želimo upozoriti da je potrebno sigurno znanje i velika obzirnost u sadašnjoj reformi zdravstva, tako da i ona ne preraste u neodgovorni eksperiment. Držimo da je tu potrebno istražiti što je dobro u dosadašnjoj praksi i mijenjati ono što bi je poboljšalo", stoji u izjavi.

Biskupi smatraju da je prijeko potrebno razvijati hrvatsko društvo u pravcu poštovanja jednakosti i zakonitosti, u pravcu solidarnosti i trezvene umjerenosti koje traže sadašnje duboke krize.

"Pritom treba poštovati postupnost oslanjajući se na ono dobro u pojedinim institucijama što može povećati povjerenje među ljudima i u društvu, povjerenje na kojem počiva svaka demokracija i koje je neophodno za njegov razvoj", stoji na kraju izjave.

Pročitajte više