Biskupi u Connecticutu protiv ukidanja zastare za seksualno zlostavljanje

AMERIČKA savezna država Connecticut priprema zakon kojim bi se ukinuo zastarni rok za progon ili tužbu zbog seksualnoga zlostavljanja djece, čemu se vrh katoličke crkve u toj državi oštro usprotivio. U pismu vjernicima trojice biskupa stoji da će novi zakon, ako bude izglasan, izazvati "velik broj bespredmetnih tužbi protiv crkve".

Biskupi su u pismu pozvali vjernike da pišu predstavnicima svjetovne vlasti te im iskažu protivljenje predloženome zakonu. Prema njihovu mišljenju, novi zakon će ugroziti sve crkvene institucije, uključujući i humanitarne organizacije i škole.

Jedna od predlagateljica zakona, kongresmenka Beth Bye, naglasila je da pismo trojice biskupa iskazuje pomanjkanje njihove pažnje prema žrtvama nasilja.

Prijedlog zakona je potvrđen u predstavničkom domu kongresa, a sljedeći tjedan će ga potvrditi i Senat. Prema novome zakonu, odredba da zastara nastupi nakon 30 godina od kada je žrtva napunila 18 godina, bit će ukinuta. Ipak, oni stariji od 48 godina neće moći samostalno podizati tužbu, već će se moći pridružiti u prethodne tužbe jedne ili više osoba.

Pročitajte više