Bivša argentinska predsjednica optužena za izdaju

Foto: Hina
 
ARGENTINSKI sud je izdao uhidbeni nalog za bivšu predsjednicu Cristinu Kirchner optuživši je za izdaju jer je u korist Irana onemogućavala istragu o napadu na jedno židovsko društvo u kojem je 1994. ubijeno 85 ljudi.
 
Bivša predsjednica lijevog centra (2007.-2015.) je senatorica te uživa parlamentarni imunitet koji je za sada štiti od zatvora.
 
Savezni sudac Carlos Bonadio je optužio Kirchner za izdaju i zatražio njezino uhićenje. U listopadu ju je pozvao na ispitivanje i bivša predsjednica je odbacila njegove optužbe.
 
Omogućila iranskim osumnjičenicima da izmaknu pravosuđu u Argentini
 
Sudac drži da je pogodba koju je 2012. zaključila s Iranom omogućila iranskim osumnjičenicima da izmaknu argentinskom pravosuđu.
 
Sporazum je predviđao da iranske visoke dužnosnike, osumnjičene da su organizirali napad na društvo Amia u Buenos Airesu, ispitaju argentinski suci u Teheranu, jer to ne mogu učiniti u Buenos Airesu. Argentina je uzalud tražila njihovo izručenje.
 
Argentinski parlament je potvrdio pogodbu, ali Iran na kraju nije poštovao njegove odredbe.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Argentinu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Argentina.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
 

Pročitajte više