BIVŠI ČEŠKI KOMUNISTIČKI ČELNIK ODLAZI U ZATVOR NA ČETIRI GODINE

Bivši visoki komunistički čelnik Karel Hoffmann (80) morat će odslužiti četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog svojih prosovjetskih aktivnosti tijekom invazije postrojbi Varšavskog pakta na Čehoslovačku u kolovozu 1968. godine, odlučio je u četvrtak Vrhovni sud zemlje.

Vrhovni sud je odlučio odbaciti njegov priziv na odluku koja je već potvrđena na prizivnom sudu u listopadu 2003., potvrdila je njegova glasnogovornica Dana Janičkova.

Dvadeset i prvog kolovoza 1968. počela je sovjetska okupacija Čehoslovačke koja je okončala "Praško proljeće", reformatorski pokret kojeg je vodio generalni sekretar tadašnje Komunističke partije Aleksander Dubček.

Član antireformističkog krila u partiji Hoffmann, koji je u to doba vodio Ured za telekomunikacije, zapovijedio je prekid radio emitiranja u noći 21. kolovoza 1968. Tako je želio spriječiti reformatorsko vodstvo Komunističke partije da objavi osudu okupacije. Pravosuđe smatra da je Hoffmann odgovoran za sabotažu, prema čehoslovačkom zakonodavstvu na snazi u to doba.

Hoffmann je tek drugi komunistički dužnosnik koji će odslužiti zatvorsku kaznu nakon "Baršunaste revolucije" kojom je 1989. okončana diktatura. Bivši šef Komunističke partije Praga Miroslav Stepan osuđen je 1990. na dvogodišnju kaznu strogog zatvora zbog odgovornosti u brutalnoj represiji demonstracija protiv režima 1988. i 1989. godine.

Hoffmann treba početi služiti kaznu 9. kolovoza.

(Hina) xtm ydv

Pročitajte više