Bivši član beogradskog poglavarstva i ugledni srpski liječnici otuđili više od pet milijuna kuna

SRPSKA policija je zbog milijunskih malverzacija uhitila bivšeg člana beogradskog poglavarstva i još četvoricu srpskih uglednih liječnika. Prema izvješću policije, bivši član poglavarstva, doktor Vladan Šubarević, osumnjičen je da je u periodu od 1. lipnja 2007. godine do 1. lipnja 2008. godine "organizirao kriminalnu grupu koja je oštetila beogradski proračun za 65.495.224,98 dinara". Osumnjičeni su da su prilikom nabavki namještaja za bolnice i domove zdravlja otuđili nešto više od pet milijuna kuna.

Kao članovi liječničke mafije uhićeni su direktor bolnice Sveti Sava, Milan Savić, bivši direktor KBC-a Bežanijska kosa, Nikola Milinić, njegova pomoćnica za nemedicinske poslove Dobrila Vekić, zatim bivši direktor KBC-a Zvezdara, Zoran Ivanković i bivša direktorica Doma zdravlja Palilula Jasminka Jelić. Uhićeni su i zastupnici inozemnih tvrtki preko kojih su obavljali malverzacije Slobodan Paunović i Giovanni Acrogliani.

Liječnička mafija

Obračun s takozvanom liječničkom mafijom inicirala je gradska tajnica za zdravstvo Dragana Jovanović, nakon čega je gradonačelnik Dragan Đilas formirao posebnu komisiju koja je utvrdila da se radi o milijunskim malverzacijama, prenosi Press.

Kao organizator ove organizacije osumnjičen je bivši gradski tajnik za zdravstvo Vladan Šubarević, koji je osumnjičen da je uhićene direktore povezao sa predstavnicima inozemnih tvrtki i poticao ih na ilegalne radnje.

"Šubarević je s Paunovićem i Acroglianijem sve organizirao. Oni su preko svojih tvrtki bili posrednici talijanskog poduzeća preko kojeg su nabavljani namještaj i oprema za bolnice. I Šubarević i neki od uhićenih su u više navrata išli u Italiju, gdje su dogovoreni svi detalji prevare. Prema našim saznanjima, Šubarević je od direktora bolnica i domova zdravlja zahtijevao da nabavu medicinskog namještaja izvedu što prije, on ih je tjerao da krše Zakon o javnim nabavama. Pretpostavlja se da su Šubarević, Paunović i Acrogliani, koji se inače terete za sudjelovanje u zločinu, imali veliku proviziju od ugovorenih poslova, dok je direktorima bilo namijenjeno nešto manje", rekli su iz policije.

Pročitajte više