Bivši direktor PIK Vrbovca B. Bevc osumnjičen za zlouporabe "teške" 17 milijuna kuna

Zagrebačka policija osumnjičila je bivšeg predsjednika Uprave PIK Vrbovec Bojana Bevca da je gospodarskim zlouporabama oštetio to poduzeće za gotovo 17 milijuna kuna.

Policija nije otkrila identitet osumnjičenog nego je samo navela da je riječ o 55-godišnjem slovenskom državljaninu, no iz izvora bliskog MUP-u koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je riječ o Bojanu Bevcu. To je Hini potvrdio i sadašnji predsjednik Uprave PIK Vrbovca Vladimir Bregović koji kaže da je nova Uprava lani policiji prijavila brojne nepravilnosti bivšeg kriznog menadžmenta kojemu je na čelu bio Bevc. Krizni menadžment je ustvari bila Bevcova tvrtka Adria Management iz SAD-a koja je PIK Vrbovcem upravljala od svibnja 2002. do svibnja prošle godine.

Bevc je osumnjičen da je novcem PIK Vrbovca plaćao rate kredita koje je podigao za svoju tvrtku Adria Menagement te da je PIK-ovo ribogojilište kod Sinja, vrijedno oko 5,5 milijuna kuna, nezakonito prodao za manje od 19 tisuća kuna.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te dva kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju policija je Bevca prijavila Općinskom državnom odvjetništvu u Vrbovcu.

Po riječima glasnogovornice zagrebačke policije Gordane Vulame, očekuje se da će tužiteljstvo od slovenskih vlasti zatražiti pomoć kako bi stupila u kontakt sa osumnjičenim. On je sada na čelu Uprave staklarne u Rogaškoj Slatini.

U policiji kažu da je osumnjičeni kao direktor tvrtke sa sjedištem u New Yorku, u svibnju 2001., potpisao menadžerski ugovor s Nadzornim odborom PIK Vrbovca po kojemu je za upravljanja poduzećem dobivao mjesečnu paušalnu naknadu od 80.000 američkih dolara. Sumnjiči ga se da je pet mjeseci kasnije kao predsjednik PIK-a potpisao ugovor s podružnicom svoje menadžerske tvrtke u Zagrebu kojim je, pored paušalne naknade, ugovoreno i pravo na nagradu ako PIK ostvari dobit. U policiji kažu da je Bevc svjesno i namjerno lažno prikazao da je PIK poslovao uspješno te da je na osnovu toga zaradio dodatnih više od 3,5 milijuna kuna.

Tereti ga se i da je, od prosinca 2002. do ožujka 2004., za svoju menadžersku tvrtku digao kratkoročne kredite od jedne banke u Zagrebu, a kao osiguranje otplate kredita dao državne obveznice u vlasništvu PIK Vrbovca. Nakon toga je, tvrde u policiji, s još jednom odgovornom osobom iz PIK-a i predstavnikom banke zaključio više ugovora o deponiranju sredstava PIK-a na račun banke. Ta sredstva su se koristila kao depozitni novac za otplatu kratkoročnih kredita. Kako Bevcova tvrtka nije vraćala kredit, po njegovom su se nalogu iz navedenog depozita podmirivale obveze prema banci. Na taj je način, tvrde u policiji, PIK Vrbovec oštećen za 7,85 milijuna kuna.

Bevca policija sumnjiči i da je u svibnju 2002. s 48-godišnjim hrvatskim državljaninom, zakupnikom PIK-ova ribogojilišta kod Sinja, potpisao ugovor o izmirenju međusobnih potraživanja. Zakupnik je nakon toga iskoristio pravo prvokupa te od PIK-a za 18.500 kuna kupio ribogojilište vrijedno oko 5,5 milijuna kuna.

U PIK Vrbovcu tvrde da je Bevcov krizni menadžment iza sebe ostavio dugove od oko 450 milijuna kuna.

(Hina) xso yso

Pročitajte više