Bivši glavni analitičar MUP-a također tvrdi: Petrov nije bio prisluškivan

Foto: Hina

GLASNOGOVORNIK MOST-a Nikola Grmoju prije nekoliko je dana izjavio kako je čelnik stranke Božo Petrov praćen, što je ministar Ranko Ostojić odmah demantirao te Petrova pozvao na sučeljavanje, što je ovaj odbio. Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je kako Petrov nikad nije bio praćen niti su bili izlistavani njegovi telefonski pozivi.

> Bijelić: DORH će istražiti, ali Petrov nikad nije bio praćen niti su izlistavani njegovi pozivi

Isto je kazao jučer i bivši glavni analitičar MUP-a Robert Kopal u središnjem HTV-ovom Dnevniku.

"Scenarij A: eventualno je zatražen izlist za Božu Petrova, koji je zatim odobren, zatražen je izlist od OTC-a, izlist je stigao, pohranjen je u bazu podataka i neki obavještajni analitičar je to analizirao. Scenarij B: da nije zatražen izlist, nego je telefonski broj naprosto provučen kroz postojeće baze podataka", rekao je Kopal te pojasnio kako je telefonski izlist strukturirani digitalni zapis poziva i trajanja telefonskih razgovora.

"Vi ne znate tko je razgovarao i nemate sadržaj razgovora. I2 softver ne služi za praćenje i prisluškivanje i sudeći prema napisima iz medija, mislim da se ovdje uopće ne radi o prisluškivanju i praćenju, eventualno se implicira da je provedena analiza telefonskog izlista", rekao je.

Za pribavljanje izlista SOA traži nalog suda

Objasnio je kako je I2 zapravo naziv tvrtke koja je izvorno razvila analitičke softvere koje je 2011. godine kupio IBM, koji je pak dalje nastavljao razvijati te softvere koji se i danas koriste.

"Pomoću sustava I2 provode se analize transakcija, mrežne analize, analize tijeka događaja; najčešće se međutim koriste kao izvori podataka, telefonski izlisti, e-mailovi i neki drugi dostupni izvori podataka. Proizvod takvih analiza zove se analitička informacija, to je informacija s dodatnom vrijednošću. Treba napomenuti da, ukoliko se ovdje radi o analizi telefonskog izlista, onda to ne može biti zaključni proizvod, nego je to najčešće radna hipoteza, koju je dodatno potrebno ‘utočniti’ odnosno provjeriti, a kvaliteta tih analiza ovisi o obavještajnom analitičaru. Ti softveri ne rade automatizmom", objasnio je Kopal.

Za pribavljanje telefonskog izlista MUP-a traži nalog rukovoditelja, dok je za pribavljanje telefonskog izlista od strane SOA-e potreban sudski nalog.

Pročitajte više