Bivši japanski robovi izgubili na japanskom Vrhovnom sudu

JAPANSKI VRHOVNI SUD je dvama presudama osporio pravo kineskih prisilno unovačenih radnika i "žena za utjehu" da od japanske vlade traže financijsku odštetu zbog otmice, silovanja i zlostavljanja od strane japanske vojske u drugom svjetskom ratu.

Tim presudama je praktički onemogućeno da preživjeli prisilni radnici iz Kine ostvare bilo kakva prava na temelju patnji kojima su bili izloženi od strane japanskih vlasti za vrijeme višegodišnje okupacije koja je trajala od 1937. do 1945. To uključuje i desetine, ako ne i stotine tisuća Kineskinja i Korejki koje su, zajedno sa ženama iz drugih dijelova Azije i Pacifika osvojenih od strane Japanskog carstva, bile prisilno unovačene da kao "žene za utjehu" zadovoljavaju vojnike na bojištima u drugom svjetskom ratu.

Japan nikada službeno nije priznao postojanje "žena za utjehu" kao prisilno unovačenih seksualnih robinja, a posljednjih godina, s jačanjem nacionalističke desnice i  militarizma u japanskom političkom establishmentu, sve više prevladava stav kako su to bile najobičnije prostitutke. Međutim, kada je isti stav nedavno iznio premijer Shinzo Abe, na Japan se nisu obrušile samo Kina i Južna Koreja - gdje još danas po zlu pamte japansku vlast - nego i savezničke vlade u SAD i Australiji.

Američki Kongres se upravo zbog toga sprema izglasati rezoluciju kojom će se Japan osuditi zbog revizionističkog odnosa prema zvjerstvima koje su japanske snage počinile prije i za vrijeme drugog svjetskog rata.

Japanski Vrhovni sud je, pak, presudu obrazložio sporazumom kojim su potpisali Japan i NR Kina 1972. godine, te kojim su se odrekli međusobnih potraživanja na osnovu ratne odštete.

Međutim, presude su također predstavljale i svojevrsnu moralnu pobjedu za žrtve i njihove potomke, s obzirom da je u 16 stranica obrazloženja Vrhovni sud priznao da je zlostavljanja bilo, odnosno da japanske tvrtke koje su 1940-ih koristile prisilne radnike moraju razmisliti o tome da na određeni način obeštete njih ili njihove potomke.

U drugoj je presudi pak priznao navode tužbe podnesene od strane dvije Kineskinje koje su 1940-ih kao 13-godišnje djevojčice bile otete od japanske vojske te nekoliko tjedana izložene brutalnim grupnim silovanjima u "kući za utjehu".

Većina promatrača se slaže kako Japan nakon ovih presuda može odahnuti u financijskom smislu, ali da će vlada Shinza Abea biti suočena sa sve gorim odnosima prema susjedima u regiji.

D.A.

Pročitajte više