BIVŠI PJEVAČ VRAĆEN U LONDON, SAD-u PROSVJED

Yusuf Islam, nekada popularni pjevač Cat Stevens, vraćen je u četvrtak u Britaniju nakon što su mu američke vlasti uskratile ulazak u zemlju kao osobi potencijalno opasnoj za sigurnost SADa. L

Kad se ispostavilo da je u zrakoplovu američke kompanije bio Yusuf Islam, danas istaknuti muslimanski humanitarni djelatnik, avion je bio preusmjeren na najbliži aerodrom.

"Potpuno sam šokiran. Dio mene želi se tomu smijati, drugi vikati. Cijela stvar je potpuno smiješna", rekao je Islam u četvrtak po povratku u London.

Kako prenosi na svojoj internet stranici islamska agencija Islam online, jedan je američki dužnosnik rekao da je bivši pjevač nedavno stavljen na vladin popisa osoba i udruga kojima se brani ulazak u SAD jer vlasti imaju informacije o mogućoj njegovoj povezanosti s teroristima.

Njegov brat to je odlučno opovrgnuo, piše Islam online.

Islam se redovito protivio i osuđivao terorističke napade od onih na SAD 11. rujna do nedavne krvave drame u ruskoj školi u Beslanu, ističu izvještajne agencije.

Taj nekada proslavljeni pjevač Cat Stevens u svibnju je, međutim, boravio u New Yorku gdje je promovirao DVD o svojoj turneji 1976. Iako je karijeru pjevača napustio krajem 70-ih, preobrativši se na islam i uzevši ime Yusuf Islam, on je lani ponovo snimio svoj hit iz 70-ih "Peace Train" (Vlak mira) kako bi izrazio protivljenje američkoj invaziji na Irak.

Krajem 80-ih Islam je, međutim, bio izazvao negativne reakcije jer je podržao smrtnu kaznu na koju je britanskog pisca Salmana Rushdiea osudio iranski imam Homeini.

Britanski državni tajnik Jack Straw osobno se zbog postupka američkih imigracijskih vlasti požalio američkom državnom tajniku Colinu Powellu u sjedištu Ujedinjenih naroda, a osudu su izrekle i američke i britanske muslimanske skupine.

U Washingtonu su pismo predsjedniku Georgeu W. Bushu te ministru unutarnjih poslova Tomu Ridgeu uputile vodeće muslimanske skupine Arapsko-američka skupina i Vijeće za američko islamske odnose (CAIR).

"Yusuf Islam je možda jedna od najpoznatijih i najpoštovanijih ličnosti u muslimanskom svijetu. On se već dugo zauzima za mir i pomirenje i osuđuje terorizam", rekao je na konferenciji za novinare Nihad Awad, izvršni direktor CAIR-a.

Islamska agencija spominje da je to drugi po redu slučaj ovoga mjeseca uskrate ulaska u SAD. Prošlog tjedna, bez objašnjenja američke vlasti uskratile su ulaznu vizu islamskome profesoru, Egipćaninu Tariqu Ramadanu koji je trebao održati predavanje na katoličkom Sveučilištu Notre Dame u Indiani.

Postupajući prema istaknutim i umjerenim muslimanima kao teroristima svijetu se šalje pogrešna poruka, rekao je Awad.

"To je pljuska ljudima koji grade mostove između zajednica", oglasio se pak zamjenik glavnog tajnika Saveza muslimana Britanije Muhammad Abdel Bari.

Osim što je utemeljio muslimansku školu, Yusuf Islam je aktivno pomagao u vrijeme kriza prikupljajući humanitarnu pomoć za siročad i stradale obitelji u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Iraku.

Odbijanje ulaska u zemlju bivšem pjevaču dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je u svome izvješću organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorila na jačanje rasnih kriterija u radu američkih sigurnosnih službi. U zadnje tri godine posebno je zabilježen porast uhićenja muslimana, prema Amnesty Internationl.

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više