Bivši radnici Imostroja još nisu dobili potraživanja

BIVŠIM radnicima Imostroja još nije isplaćeno 2,8 milijuna kuna koliko im pripada na temelju vladine odluke o prijenosu državnih potraživanja u njihovu korist, budući da rješenje o isplati još nije doneseno, potvrdio je stečajni sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić.

Sudac Basić dodaje kako će rješenje biti doneseno do kraja tjedna jer se do tada očekuje i da Županijsko državno odvjetništvo dostavi pravovaljanu dokumentaciju. Od suca Basića doznajemo da je nekoliko bivših radnika Imostroja odbilo potpisati ugovore o prijenosu potraživanja, što je također razlog kašnjenju isplate.

162 bivša radnika imotske tvrtke, koja je u stečaju od 2001. godine, vjerojatno će idućega tjedna primiti oko 2,8 milijuna kuna, dobivenih prodajom Imostrojevih nekretnina na koje je država imala razlučno pravo i odrekla ga se u njihovu korist.

Premda su država, odnosno Ministarstvo financija i Zavod za zapošljavanje zapravo potraživali 6,2 milijuna kuna, te su nekretnine na javnoj dražbi prodane tek za 3,1 milijuna kuna od čega je odbijeno oko 300 tisuća kuna za troškove.

Radnici su očekivali kako će na temelju vladine odluke o prijenosu potraživanja oni dobiti svih 6,2 milijuna, zbog čega su prosvjedovali i tražili da se istraži odgovornost onih "zbog kojih su ostali bez svojega novca".

No, prema riječima suca Basića, u ovom je slučaju sve napravljeno kako zakon određuje, a radnici bi mogli dobiti još novca ako ostali vjerovnici, a riječ je opet o državnim ustanovama, odluče da se promijeni sporazum o prijenosu potraživanja.

Zadnja plaća u Imostroju podijeljena je prije šest godina, a njihova ukupna potraživanja iznose 7 milijuna kuna.

Pročitajte više