Bjelorusija: Ključna uloga televizije u referendumu

BJELORUSKA televizija, inače vrlo sklona vlasti, odigrala je ključnu ulogu u kampanji promicanja da se glasuje s "da" na nedjeljnom referendumu koji je trebao omogućiti bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku treći mandat na toj dužnosti.

Izborna komisija priopćila je u ponedjeljak, na temelju gotovo konačnih rezultata, da je Lukašenko osigurao potrebnu potporu glasača na referendumu koja mu dopušta da se kandidira i za treći predsjednički mandat.

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Lidija Ermošina izjavila je na konferenciji za novinare da je 77,3 posto registriranih birača podržalo Lukašenkov prijedlog da se ukloni ustavna odredba po kojoj je predsjednik države tu dužnost mogao obnašati u samo dva mandata.

Televizijske vijesti su u ponedjeljak počinjale slavodobitničkim tonom: "Jučerašnji je dan ušao u povijest", "Bjelorusi su glasovali za duhovni, kulturni i politički razvoj zemlje".

Vlasti nisu skrivale ulogu koju su mediji trebali odigrati da se podrži "da" na referendumu: Ermošina je nekoliko dana prije glasovanja izjavljivala kako su "javni mediji tu kako bi širili ideologiju države".

U nedjelju u 13,00 sati, sedam sati prije zatvaranja birališta, nekoliko je državnih kanala objavilo da je Lukašenko dobio potporu za treći predsjednički mandat, na temelju rezultata anketa napravljenih na izlazu s birališta koju je proveo institut blizak vlasti ali je na televiziji proglašen "neovisnim".

Tijekom cijelog dana prva dva televizijska kanala u zemlji, ONT i STV, emitirali su egzaltirane komentare poput: "Bjelorusi su glasovali za novu budućnost", "Glasovali smo za stabilnost" i "Da Bjelorusiji, da našem narodu".

Lokalne slavne ličnosti iz svijeta sporta i estrade također su na televiziji izražavali potporu Lukašenku.

Pročitajte više