Blaćani Marijinu beatifikaciju osjećaju kao posebnu sreću i blagoslov božji

MARIJA Propetog Isusa Petković bila je izuzetna osoba, karizmatična i nezadrživa u svojem milosrđu, izjavio je u povodu njezine beatifikacije župnik Josip Barišić iz Blata na Korčuli, gdje je prije 111 godina rođena prva žena Crkve u Hrvata koja će biti uzdignuta na čast oltara.

U sklopu svečane pontifikalne mise Sveti Otac će 6. lipnja u Dubrovniku beatificirati Mariju Petković, utemeljiteljicu Družbe sestara kćeri milosrđa (1920.), prvu izvornu hrvatsku redovničku zajednicu koja se proširila izvan domovine.

Od rane mladosti ispunjena milosrdnom ljubavlju Marija Petković bila je okrenuta skrbi za djecu, siromahe i bolesne, zbog čega je osnovala redovničku družbu, koju je iz Blata proširila po domovini, a kasnije razvila i veliku misijsku djelatnost u Južnoj Americi.

Po riječima don Josipa Barišića, beatifikaciju Marije Petković trebalo bi iskoristiti za duhovnu obnovu i širenje pobožnosti.

"Otkako sam postao župnik u Blatu, a tomu je već osam godina, započeo sam s obnovom crkava od kojih su neke sagrađene prije 14. stoljeća", izjavio je, dodavši kako se ne provodi samo obnova, već i arheološka istraživanja.

Zahvaljući obnovljenim crkvama, na području su blatske općine 34 sakralna objekta, u blagdanskim prigodama izvan župne crkve u prirodi se zna okupiti i do 600 članova župne zajednice, rekao je blatski župnik, napominjući kako nakon euharistije u prirodi znaju ostati cijeli dan pjevajući i družeći se.

Branko Bačić, načelnik općine Blato, ne krije ponos što je prva hrvatska blaženica iz toga mjesta na Korčuli. Upitan što očekuje od beatifikacije, rekao je kako bi želio da se Blato u duhovnom smislu uzdigne, da se ljudi vežu za kreposti koje je ostvarila, kako kaže, "naša svetica" osnivanjem Družbe.

Načelnik smatra da će nakon beatifikacije Marije Propetog Isusa Petković, Blato postati hodočasnički centar jer već sada hodočasnici dolaze masovno u to mjesto.

U Blatu se 14. lipnja priprema velika proslava uzdignuća Marije Petković na oltar. Tom prigodom, kako kaže sestra Katarina Markulin iz blatskoga samostana Družbe kćeri milosrđa, bit će posvećeno svetište uređeno njoj u čast.

Postupak beatifikacije Marije Propetog Isusa Petković otvoren je 28. veljače 1989. na vikarijatu rimske biskupije u Lateranu. Sudbeni postupak za beatifikaciju, koji su vodili postulator o. Paolo Lombardo te vicepostulator o. Atanazije Matanić, zaključen je na rimskom biskupskom vikarijatu 20. lipnja 1997., kada su spisi predani Zboru za kauzu svetaca, a proces za proglašenje blaženom Marije Petković završen je u Vatikanu 20. prosinca 2002.

Zemni ostaci Marije Petković iz Rima su preneseni u Blato 21. studenoga 1998. i sada se nalaze u nadzemnoj kamenoj kripti svetišta u sklopu samostana Družbe kćeri milosrđa.

"Većina Blaćana raduje se beatifikaciji i cijeli događaj osjećaju kao posebnu sreću i blagoslov Božji. Dio njih, međutim, nije svjestan toga čina", ističe sestra Katarina, koja je poduzetno vodila građevinske poslove na uređenju svetišta.

Primjećuje kako tuđe velikane često slavimo radije nego svoje te da nedovoljno usvajamo duhovne veličine.

Po njezinim riječima, kviz znanja koji se u Blatu provodio o Mariji Petković i koji je završio na međunarodnoj razini, uz sudjelovanje učenika iz BiH i Slovenije, uvelike je pomogao da se u blatskim obiteljima posvijesti cijeli događaj.

Nasljednice Marije Petković danas se u Blatu brinu u župnom apostolatu, pjevanju i katehezi te vode brigu o jaslicama i vrtiću, koji su smješteni u sklopu samostana.

Pročitajte više