BLAIR: BRITANSKE SNAGE UKLJUČILE SU SE U RAT U IRAKU

Britanski premijer Tony Blair rekao je u četvrtak navečer u televizijskom obraćanju naciji da su se britanske snage uključile u rat u Iraku "na tlu, na moru i u zraku".

"Večeras su se britanske snage uključile, iz zraka, sa zemlje i s mora. Njihov zadatak je: srušiti Sadama Huseina s vlasti i razoružati Irak od oružja za masovno uništenje", rekao je Blair u izjavi koja je snimljena ranije, a koja predstavlja njegovo prvo obraćanje javnosti od pokretanja ratne kampanje protiv Iraka.

Blair je istaknuo da će britanski angažman u humanitarnim naporima u post-Sadamovom Iraku biti potpun.

Prema riječima britanskog premijera, on i američki predsjednik Bush nastojat će osigurati izraelsko-palestinski mir.

"Predsjednik Bush i ja obvezali smo se u pogledu mira na Bliskom istoku, temeljenog na sigurnoj državi Izrael i živoj palestinskoj državi", rekao je Blair govoreći iz svog doma u Downing Streetu. "Nastojat ćemo da se to ostvari", dodao je.

"No ti izazovi i drugi koji su pred nama - siromaštvo, okoliš, haranje bolesti - traže svijet reda i stabilnosti", ustvrdio je Blair dodajući da "diktatori poput Sadama i terorističkih grupa kao što je al-Qaida prijete postojanju takvog svijeta" te da je to razlog zbog kojeg je večeras zatražio od britanskih snaga da krenu u akciju.

(Hina) br br

Pročitajte više