BLAIR KAŽE DA AKCIJA OVISI O IRAČKOJ SURADNJI

Britanski premijer Tony Blair kazao je u petak kako je jasno da irački predsjednik Saddam Hussein ne surađuje s UNovim inspektorima za oružje, ali da bi podupro drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti prije vojne akcije u Iraku.

Premijer Blair se nalazi u Washingtonu u posjetu Sjedinjenim Državama gdje bi trebao s američkim poredsjednikom Georgeom W. Bushom razovorati o rješavanju iračkog problema.

U razgovoru za CNN Blair je kazao kako će tempiranje rješavanja problema ovisiti o tome da li Irak prihvaća suradnju s UN-ovim inspektorima.

´Mislim da trebamo vrijeme određivati prosudbom´, kazao je Blair. ´Da li inspektori imaju punu suradnju -- ne 50 posto, 60 posto, 20 posto suradnje -- 100 posto suradnje iračkih vlasti? U ovom trenutku apsolutno je jasno da je nemaju.´

Blair je kazao kako je neprihvatljivo što Irak ne dopušta zrakoplovima U-2 zračni nadzor nad Irakom i što Irak ne omogućuje slobodne razgovore sa svojim znanstvenicima koji su sudjelovali u programima oružja.

´Ako nastave ne surađivati s inspektorima...prosudba koju će morati dati Vijeće sigurnosti je da oni krše rezolucije Ujedinjenih Naroda i uslijedit će akcija´, kazao je on.

Blair se u petak sastaje s Bushom u Bijeloj kući i očekuje se da će nastojati uvjeriti američkog predsjednika u potrebu najšire moguće međunarodne koalicije i novi mandat Ujedinjenih Naroda za akciju u Iraku.

´Mislim da je dobro nastojati dobiti drugu rezoluciju jer tako kažemo da je ovo pitanje pred kojim se međunarodna zajednica ne može skrivati´, rekao je Blair za CNN.

Pročitajte više