Blair: London i Washington suglasni o ulozi UN-a u postratnom Iraku

BRITANSKI premijer Tony Blair rekao je da su se London i Washington suglasili da Ujedinjeni narodi moraju imati ključnu ulogu u poslijeratnom Iraku.

Upitan hoće li u razgovorima s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u srijedu biti riječi o planovima da američka administracija preuzme kontrolu nad Irakom nakon svrgavanja iračkog predsjednika Sadama Huseina, Blair je odgovorio: "Ne."

"Zajedničko je stajalište nas i Sjedinjenih Država da UN mora biti uključen u poslijeratni Irak", rekao je Blair na konferenciji za tisak u Downing streetu.

On je ipak priznao da tek trebaju biti razrađene pojedinosti struktura vlasti u Iraku nakon rata.

Blair je potvrdio da će se u srijedu sastati s Bushem u Camp Davidu, a dan poslije u New Yorku će razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

Blair je na konferenciji za tisak isto tako rekao da koalicijske snage neće "iznevjeriti" Iračane koji se protive režimu Sadama Huseina.

"Oni su ranije bili iznevjereni. Moja poruka danas je da ih ovoga puta nećemo iznevjeriti", rekao je Blair.

"Nitko ne bi trebao biti iznenađen činjenicom da postoje dijelovi iračkih snaga koji su odlučni boriti se", rekao je Blair i dodao da će "otpora biti sve do kraja kampanje".

"Ali nitko - a najmanje od svih snage lojalne Sadamu Huseinu - ne bi trebao imati nikakve dvojbe. Otpor će biti skršen", rekao je Blair.

Britanski premijer je kazao da se prethodnica britansko-američkih snaga nalazi kod Karbale, južno od Bagdada, gdje im se suprotstavila elitna divizija Medina Republikanske garde iračkog čelnika Sadama Huseina.

"Iračka divizija Medina je pod snažnim zračnim udarima premda loše vrijeme otežava tu kampanju", rekao je Blair.

"Pet dana nakon početka vojne akcije, velik dio ciljeva već je postignut", rekao je Blair.

"Napredak prema Bagdadu je od ključne strateške važnosti", dodao je britanski premijer.

Pročitajte više