BLAIR ŽELI ZAJEDNIČKO STAJALIŠTE G8 O KLIMATSKOM ZATOPLJENJU

Britanski premijer Tony Blair izjavio je u utorak da želi da industrijski najrazvijenije zemlje svijeta, skupina G8, koje će sljedeći summit održati u Velikoj Britaniji, prihvate zajedničko stajalište o klimatskom zatopljenju.

"Kao prvo, želim da G8 postigne dogovor o temeljnim znanstvenim otkrićima o klimatskim promjenama i o prijetnji koju one predstavljaju", kazao je Tony Blair u govoru koji je održao prigodom desete obljetnice Programa za okoliš princa od Walesa.

"Drugo, želim da se G8 dogovori o što bržem poduzimanju znanstvenih, tehnoloških i drugih potrebnih mjera kako bi se uklonila ta prijetnja", dodao je Blair.

Kao treće, britanski je premijer najavio da kani započeti pregovore sa zemljama koje imaju sve veće energetske potrebe, napose s Kinom i Indijom, o načinu zadovoljavanja njihovih potreba za energijom i o prilagodbi posljedicama klimatskih promjena.

Tony Blair nije odbacio mogućnost primjene nuklearne energije u budućnosti. "Vlada ne isključuje mogućnost da se u budućnosti izgrade nova nuklearna postrojenja", kazao je.

Velika Britanija, koja će 2005. predsjedavati skupinom G8, u Škotskoj će organizirati sljedeći susret šefova država i vlada te skupine koju čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Rusija.

(Hina) xvrad ymaš

Pročitajte više