Blamaža: Hina izmislila zvjezdarnicu

NACIONALNA izvjestiteljska agencija Hina krajem svibnja izblamirala se nedavno objavom vijesti o zvjezdarnici u Vidulinima, pa je usput sramotu priuštila i web portalima, dnevnim novinama i televizijama koje su tu vijest prenijele, navodi portal Parentium.com.

Radi se o priopćenju koje je Hina krajem svibnja primila od Marina Tumpića, voditelja zvjezdarnice za koju su nakon posjete Vidulinima, selu pokraj Kanfanara u Istri ustanovili da zapravo uopće ne postoji, "barem ne u prostor-vrijeme kontinuumu u kojem se svi mi nalazimo i ne u formi na kakve smo navikli kad su u pitanju zvjezdarnice", navodi porečki portal.

Hina je izvijestila kako su iz ove najmodernije hrvatske "low cost" zvjezdarnice novog doba dosad otkrivene čak 73 nove promjenjive zvijezde.

"Po upravo objavljenim statistikama američke AXA grupe (American eXoplanet Archive) rad Zvjezdarnice Vidulini svrstava Hrvatsku na treće mjesto u svijetu na području opažanja i istraživanja planeta oko drugih zvijezda", pohvalili su se Hini astronomi iz Astronomske udruge koji su osnovali Zvjezdarnicu Vidulin.

No, porečki portal navodi da su razgovarali s nekoliko mještanki i mještana u pokušaju da doznaju gdje se zvjezdarnica nalazi i gotovo su svi njihovi sugovornici vidjeli TV priloge o toj "vijesti", ili su je pročitali u nekom od tiskanih ili internetskih medija, ali nitko od njih nije imao pojma o čemu se radi.

Napominje i da su mediji zavedeni netočnom Hininom informacijom priopćenje čak ilustrirali fotografijama "pravih" zvjezdarnica. Iz Hine nisu uspjeli dobiti komentar. Istovremeno, na forumu portalazvjezdarnica.com razvila se živahna rasprava o Vidulinima.

C.D.
Foto: Parentium

Pročitajte više