Blaškić: Žalim zbog svih žrtava rata, a posebno bošnjačkih

BIVŠI zapovjednik Operativne zone Središnje Bosne, general Tihomir Blaškić, izrazio je na kraju svog suđenja žaljenje zbog svih žrtava rata u srednjoj Bosni, te poručio sucima kako mu je savjest potpuno mirna, jer svim srcem vjeruje da je učinio sve da spriječi zločine, a da se o počinjenima provede istraga.

"Izražavam žaljenje za sve žrtve ovoga rata, pogotovu za muslimansko-bošnjačke žrtve, koje su stradale od pojedinaca i grupa pripadnika HVO-a", rekao je u srijedu Blaškić Žalbenom vijeću Haškog suda, obraćajući mu se, na kraju gotovo osmogodišnjeg sudskog postupka, najduljega u jedanaestgodišnjoj povijesti Haškog suda.

Žalbeno vijeće sad se povlači na vijećanje i sljedeće godine bi trebalo donijeti pravomoćnu presudu. Predsjednik Žalbenog vijeća Fausto Pocar kazao je kako će presuda biti donesena "u dogledno vrijeme". Prvostupanjsko vijeće je ožujku 2000. Blaškića osudilo na 45 godina zatvora, za zločine počinjene u srednjoj Bosni. Najteži zločin, za koji je tada proglašen krivim, bio je pokolj stotinu muslimana sela Ahmići, počinjen 16. travnja 1993.

Blašić je kazao sucima, koji će donijeti konačnu odluku o njegovoj sudbini, kako nikad nije naredio niti jedan zločin, uključivši onaj u Ahmićima, te je učinio sve u svojoj moći da spriječi počinjenje svakog zločina.

"Tužitelj je jednom prilikom rekao u ovoj sudnici da mrtvi zaslužuju istinu. To je točno, mrtvi zaslužuju istinu. Ali, i živi zaslužuju istinu, jednako kao i pravdu. Duboko vjerujem da će vaša odluka ostvariti i istinu i pravdu".

On je kazao kako je, u dobi od samo 32 godine i s iskustvom upravljanja jedinicom ne većom od 120 ljudi, prihvatio poziv Općine Kiseljak da preuzme zapovjedanje čitavom zonom i obranu od srpskih snaga zajednice u kojoj su mu živjeli roditelji, te miješano muslimansko i hrvatsko stanovništvo.

Blaškić je rekao kako nakon zločina u Ahmićima nije podnio ostavku jer je hrvatsko stanovništvo tada bilo u potpunom okruženju, u bezizlaznoj situaciji, iako je sada svjestan da u tom slučaju možda nikad ne bi bio optužen.

"Želio bih da vam mogu objasniti kako je teško bilo za moju obitelj i mene kad sam bio osuđen za zločine koje nisam ni naredio, ni počinio", rekao je u petnaestminutnom obraćanju.

Posljednje Blaškićevo obraćanje Sudu, njegova supruga Ratka pratila je sa sudske galerije tiho plačući.

Pročitajte više