Blixov nasljednik dvoji da Saddam posjeduje zabranjeno oružje

GLAVNI UN-ov inspektor za oružje Demetrius Perricos, koji je tu dužnost preuzeo 1. srpnja, dvoji da Sadam Husein posjeduje zabranjeno oružje koje su SAD iskoristile kao razlog za napad na Irak.

On je rekao da očekuje da će se jednog dana vratiti u Irak kako bi se nastavile inspekcije koje sada provodi jedna američka skupina. Prema njegovim riječima, ta skupina nije dala UN-u nikakve podatke.

"Još uvijek ne vjerujem da je oružje tamo", rekao je za Reuters u utorak navečer. "Izvršili smo inspekciju gotovo 500 lokacija, važnih lokacija".

Perricos, grčki kemičar koji je vodio prve UN-ove inspekcije u Iraku 1991., bio je zamjenik Hansa Blixa otkad se UNMOVIC vratio u Irak prošle godine. Inspektori su se tada vratili u Bagdad s više obavještajnih podataka o tome gdje Sadam navodno skriva oružje masovnog uništenja. Međutim, što su više inspektori istraživali to su se slabijima pokazivali ti podaci.

"Sve je teže vjerovati da su zalihe (oružja masovnog uništenja) tamo", rekao je Perricos dodavši da je gotovo nemoguće da je Sadam uspio sve uništiti prije rata i prikriti tragove.

Ranije u srijedu Hans Blix, bivši šef UN-ovih inspektora oružja, izrazio je uvjerenje da je Irak svoje oružje za masovno uništenje uništio prije 10 godina, te da su obavještajne službe grubo pogriješile u svojim procjenama koje su dovele do rata.

Pročitajte više