Blokirani Zagrepčanin Fini: Brišite me iz vaše baze, nemate pravo imati moje podatke

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

ZAGREPČANIN Boris Aždajić Fini je predao zahtjev u kojemu traži da izbrišu sve podatke koje imaju o njemu. Aždajić je jedan od 325 tisuća blokiranih građana i kaže kako Fina do svih koji su pod ovrhom mora doći na legalan način, a sada to zbog GDPR-a čini ilegalno.

"Smatram da svoj OIB trebam dati isključivo MUP-u. Zato od Fine tražim da izbrišu moje podatke koje su prethodno dobili legalno. Sad me ponovno moraju pitati za dopuštenje da moje podatke koriste. Neka za sve nas pod ovrhom do podataka dođu na legalan način", rekao je za Novi list Aždajić, dodajući kako ne bježi od duga.

Kazao i kako će se obratiti Europskoj komisiji ako mu Fina ne odgovori pozitivno.

Iz Fine odgovaraju sljedeće: "Fina je ovlaštena, bez odobrenja fizičkih i pravnih osoba, prikupljati i obrađivati osobne podatke u svrhu provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, sukladno Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Ovršnom zakonu. Sukladno Uredbi Europske unije o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, Fina je izvršitelj obrade podataka u postupku provođenja ovrhe na novčanim sredstvima. Podaci koje Fina prikuplja i obrađuje koriste se isključivo u postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, a Zakonom o provedbi ovrhe i Pravilnikom o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima propisano je kome je Fina dužna dati podatke iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje (ovrhovoditelju, ovršeniku, nadležnom tijelu i banci za njezine klijente)."

Pročitajte više