Bore li se Francuska i Rusija protiv džihadista kemijskim oružjem?

Foto: Facebook

AKTIVISTI iz Raqqe, najvećeg iporišta Islamske države, javljaju da se u zračnim napadima protiv džihadista koristi i kemijsko oružje, točnije, bijeli fosfor.

Radi se o kemikaliji koja je vrlo lako zapaljiva te ju je zabranjeno koristiti na području na kojem živi velik broj ljudi ili prilikom izravnih napada na pješaštvo, budući da je vrlo otrovna i može izazvati ozbiljne opekotine na koži te "izjesti" čak i koštano tkivo.

Prema tvrdnjama aktivista, tijekom jučerašnjih zračnih napada na Raqqu korišten je bijeli fosor. Budući da su i francuske i ruske snage izvodile žestoke napada na ISIS, nije poznato, ako su informacije točne, tko je koristio kemijsko oružje u napadima.

Ovo nije prvi put da se Rusiju optužuje za korištenje kemijskog oružja u napadima u Siriji. Naime, još 13. studenog jedan aktivist iz Idliba kazao je za The Times da je nekoliko civila zadobilo strašne ozljede tijekom ruskih napada na taj grad. "Znali smo da se radi o fosforu jer, u trenutku kada je dotaknuo tlo, zapalio je sve oko sebe", ispričao je aktivist.
 

Pročitajte više