Boris Johnson optužio EU da želi stvoriti superdržavu, Juncker: To su gluposti

Screenshot: Youtube

NAKON što je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson održao govor o planovima njegove vlade za implementaciju Brexita, u kojem je optužio Bruxelles da želi stvoriti europsku superdržavu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker mu je brzo odgovorio.
 
“Neki u britanskom društvu su protiv istine, praveći se da sam ja glupi, tvrdoglavi federalist, da sam za europsku superdržavu. Ja sam izričito protiv europske superdržave”, energično je ustvrdio Juncker na press konferenciji u Bruxellesu, odbacujući kritike Johnsona i drugih euroskeptika za koje su lideri iz Bruxellesa oličenje otuđene, nedemokratske elite koja samovoljno vlada europskim narodima.
 
Juncker: "Mi nismo SAD, mi smo EU"
 
“Mi nismo Sjedinjene Američke Države, mi smo Europska unija, koja je bogato tijelo jer imamo ovih 27, 28 članica. EU ne može biti izgrađen nasuprot europskim nacijama, tako da su ovo potpune gluposti”, dodao je jedan od dvojice predsjednika EU-a.
 
 
Johnson je u svom govoru o Brexitu iznio liberalno demokratsku obranu Brexita kojom se očito pokušao distancirati od nacionalističkih motiva za izlazak UK-a iz EU-a kakve iznosi bivši lider UKIP-a Nigel Farage. “Brexit predstavlja prirodnu želju samovlade naroda, od naroda, za narod i raskid s planovima EU političara da stvore vrhovnu europsku državu kao temelj za novi europski politički identitet”, rekao je Johnson. 
 
 
 
Drugi europski političari također su oštro odgovorili na Johnsonov argument da je Brexit izraz “liberalnog idealizma”, a EU negacija nacije i narodne samovlade. “Podizanje barijera protiv kretanja ljudi i dobara i tvrdnja da identitet može biti samo nacionalni nije liberalno, već upravo suprotno”, odgovorio mu je lider liberalnog kluba zastupnika u Europskom parlamentu Guy Verhofstedt. 
 

Pročitajte više