Boris Mikšić Žagarov predsjednički kandidat

AMERIČKI poduzetnik i hrvatski iseljenik Boris Mikšić prije 10-ak dana najavio je predsjedničku kandidaturu, no kao nezavisni kandidat. Prema informacijama Novog lista Mikšić će biti kandidat Hrvatskih narodnjaka, stranke Mislava Žagara, bivšeg HNS-ovca.

Potpredsjednik HN-a Krešimir Franjić rekao je za Novi list kako su u HN-u nakon kratkog razgovara s Mikšićem shvatili da isto razmišljaju, pa su odlučili razgovarati o suradnji.

Mikšić je ranije najavio će na predsjedničkim izborima nastupiti kao nezavisni kandidat, te da iza njega "ne stoje nikakvi lobiji ili interesne grupe".

"Hrvatskoj više ne trebaju političari prošlosti, nego ljudi - lideri s novim iskustvom i sposobnostima koje će Hrvatsku znati voditi u 21. stoljeću", istaknuo je Mikšić i najavio definitivni povratak u Hrvatsku.

Kazao je da će se njegov politički program temeljiti na "novom smjeru i strategiji u gospodarsko-ekonomskoj politici, projektu zapošljavanju i povećanju nataliteta". Istaknuo je i važnost rješavanja gorućeg hrvatskog problema, masovnog odlaska mladih stručnjaka i intelektualaca u inozemstvo.

Na predsjedničku kandidaturu se odlučio kako bi "vratio dug domovini" iz koje je otišao prije više od 30 godina, nakon završetka studija i sudjelovanja u "Hrvatskom proljeću".

Mikšić je vlasnik tvrtke za antikorozivna sredstva koja posluje u više od 80 zemalja svijeta. U SAD-u je bio vrlo aktivan u lobiranju za Hrvatsku u doba Domovinskog rata i kao počasni konzul u Minnesoti.

Sa svojom nezavisnom listom natjecao se na parlamentarnim izborima u studenom 2003., no nije prešao izborni prag.

Pročitajte više