Bosanski Srbi do 3. siječnja moraju objasniti trgovinu s Irakom

MEĐUNARODNE organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini krajnje su nezadovoljne dosadašnjim rezultatima istrage o poslovanju Zrakoplovnog zavoda ´Orao´ iz Bijeljine s Irakom te su odlučile izravno nadzirati dalji tijek ovog procesa, izjavio je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika (OHR) Julian Braithwaite.

On je novinarima kazao kako su najistaknutiji dužnosnici međunarodne zajednice u BiH u srijedu pismom izvjestili predsjendika Republike Srpske Dragana Čavića kako će dalja provjera poslovanja ´Orla´ biti pod nadzorom te da cijela istraga mora biti okončana najkasnije do 3. siječnja naredne godine.

Posebnu radnu skupinu zaduženu za nadzor nad istragom o trgovini s Irakom kojom se prekršene sankcije što ih je režimu u Bagdadu nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, u ime međunarodne zajendice predvodit će SFOR.

Braithwait je kazao kako je predsjednik srpskog entiteta u BiH jasno upozoren da je međunarodna zajednica ljuta zbog dosadašnjih pokušaja opstrukcije istrage kao i njezina politiziranja, za što izravnu odgovornost snose vlasti u Banja Luci.

Za više od četiri mjeseca od izbijanja afere ´Orao´, vlasti Republike Srpske utvrdile su tek kako je to bio gotovo privatni aranžman skupine bivših direktora te tvrtke.

Trojica direktora trenutačno su u zatvoru u Bijeljini a pravosuđe Republike Srpske navodno traga za generalom Radoslavom Pandžićem koji je kao zapovjednik entitetskih zračnih snaga morao znati za aktivnosti ´Orla´. Tvrdi se kako je Pandžićevo trenutačno boravište nepoznato a pretpostavlja se kako bi mogao biti u Srbiji.

Najveću zabrinutost izaziva činjenica kako nitko od visokih dužnosnika nije identificiran kao sudionik afere. Entitetski ministar obrane Slobodan Bilić i načelnik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) general Novica Simić ostavke su podnijeli tek reda radi ne prihvaćajući nikakvu odgovornost za ovaj skandal.

´Moramo dobiti odgovore na sljedeća pitanja: tko je odobrio kršenje sankcija UN, tko je odobravao purovanja u Irak i tko je tamo išao, tko je dopuštao ulazak Iračana u BiH, tko su oni bili i što su ovdje radili´, kazao je Braithwaite.

On je dodao kako vlasti Republike Srpske moraju pojasniti i što su bivši ministar Bilić i general Simić radili u Mianmaru (bivšoj Burmi), još jednoj državi koja je pod međunarodnim sankcijama.

Oni su tamo otputovali upravo u vrijeme kada se snažno inzistiralo na razjašnjenju veza Republike Srpske s Irakom ignorirajući upozorenja iz inozemstva o ozbiljnosti cijelog slučaja.

U međunarodnoj zajednici zavladalo je veliko nezadovoljstvo zbog očevidnih pokušaja da se cijela afera minimizira i zataška. U tome je posebice prednjačio aktualni enitetski premijer Mladen Ivanić koji je izjavio kako ne treba pretjerivati u procjenama važnosti aramžmana između ´Orla´ i iračkog zrakoplovstva.

Vlasti Republike Srpske stoga će morati odgovoriti zašto su i kako u rujnu sastavili izvješće u kojemu se tvrdilo kako nije bilo protuzakonitog poslovanja s Irakom.



Pročitajte više