Bosanskohercegovački ministar suspendirao pomoćnika zbog zatvorske kazne u Hrvatskoj

BOSANSKOHERCEGOVAČKI ministar sigurnosti Sadik Ahmetović u petak je potpisao rješenje o suspenziji Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe narkotika, izvještavaju sarajevski mediji.

Vuković je suspendiran zbog toga što je 8. lipnja na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno osuđen na devet mjeseci zatvora zbog optužbi za posredovanje u nabavi oružja za pokušaj dvostrukog ubojstva automobilskom bombom u listopadu 2008. godine u Rijeci.

Kazna od devet mjeseci izrečena je i Ivanu Filipoviću, nekadašnjem pripadniku Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu i treneru hrvatske juniorske boksačke reprezentacije. Robert Dragin je nepravomoćno osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora.

Suspendiran do pravomoćne presude

Tužiteljstvo je Dragina teretilo za poticanje na ubojstvo konkurentskih redara iz riječkih lokala, kao i za nedopušteno posjedovanje oružja i eksploziva. Atentator je trebao biti Čedomir Đukić koji se, prije nesuđenog atentata, sam prijavio policiji te postao krunski svjedok.

Filipoviću i Vukoviću na teret se stavljalo posredovanje i nabava oružja i eksploziva za atentat, ali su negirali optužbe. Dragin je tvrdio da je nabavio eksploziv, ali da je to bila prijateljska usluga Đukiću koji je želio likvidacijom riješiti dug jednom od redara.

Obrana je isticala da je upravo Đukić imao motiv za ubojstvo jer je mnogima u gradu bio dužan. Vukovićeva obrana pozivala se na nezakonitost snimki prisluškivanih telefonskih razgovora.

Ministar Ahmetović je danas u izjavi novinarima u Sarajevu rekao da će, nakon što potpiše ovo rješenje, biti poduzeti daljnji koraci u skladu s konačnom presudom. Vukovićeva suspenzija traje do okončanja sudskog postupka.

Pročitajte više