Bošnjaci na čelu Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije?

STRANKA demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ) postigle su ´načelni dogovor´ da kandidat SDA Adnan Terzić bude nominiran za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH, izjavio je u četvrtak glavni tajnik SDA Šefik Džaferović.

U izjavi koju je prenijela agencija FENA, Džaferović je ustvrdio kako su pregovarači HDZ-a pristali da kandidat SDA obnaša i dužnost predsjednika Vlade Federacije BiH dok bi Hrvat zauzvrat bio imenovan predsjednikom Federacije.

O ovom sporazumu, prema Džaferovićevim tvrdnjama, večeras bi se trebalo očitovati vrh HDZ-a kako bi državno Predsjedništvo u petak moglo i službeno obaviti imenovanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH.

Pristane li HDZ BiH na sporazum koji je navodno usuglašen s vrhom SDA, Hrvati bi u državnom Vijeću ministara dobili važne resore financija, vanjske trgovine i sigurnosti. Bošnjačkim bi kandidatima uz mjesto predsjedatelja pripala ministarstva za izbjeglice i civilne poslove.

Već ranije postignut je dogovor da srpski kandidati preuzmu mjesto ministra vanjskih poslova, ministra pravosuđa te prometa i veza.

Pročitajte više