Bošnjaci optužuju Dijanu Čuljak Šelebaj za sudjelovanje u ubojstvima zarobljenika

NOVINARKA HTV-a Dijana Čuljak Šelebaj našla se na meti udruženja obitelji nestalih vojnika Armije BiH zarobljenih 1993. u mostarskoj Vranici. Članovi obitelji nestalih vojnika optužuju novinarku Čuljak Šelebaj da je "doprinijela ubojstvu" zarobljenika iz Vranice.

Bosanskohercegovački portal klikeri.info izvijestio je da je Dijana Čuljak u svibnju 1993. godine u zgradi Vranice u Mostaru sa svojom novinarskom ekipom snimila zarobljenike Armije BiH koji su kasnije nestali, odnosno njih deset je pronađeno mrtvo prošle godine dok ih se troje još uvijek vodi nestalima.

"Mi se obraćamo Dijani Čuljak, koja je to snimala, koja je svojim komentarima na snimku doprinijela ubojstvu naših najmilijih. Pozivamo je da vidi što se uradilo, da objavi sve snimke koje je izradila, da se prava istina dozna, gdje su naši najdraži odvedeni, kome ih je predala", kazala je Azra Penava, predstavnica obitelji nestalih vojnika Armije BiH.

Obitelji nestalih vojnika pozivaju se na prilog koji je prikazan u tadašnjoj HTV-ovoj emisiji "Slikom na sliku" iz svibnja 1993. godine, nedugo nakon što se zarobljavanje bošnjačkih vojnika dogodilo.

"Optužbe su politički motivirane"

Dijana Čuljak Šelebaj odgovara da se radi o optužbama koje su već ranije pojavljivale te dodaje kako su optužbe koje su nedavno protiv nje iznesene u Mostaru, politički motivirane.

"Smatram da svatko tko je počinio ratni zločin treba za njega odgovarati i zbog toga je i osnovan Haški sud u koji ja, bez obzira na neke propuste, duboko vjerujem. Haški je sud nadležan da kazni one koji su odgovorni", kazala je Čuljak Šelebaj.

Za optužbe protiv sebe HTV-ova novinarka kaže da ih treba staviti u širi kontekst aktualnih političkih događaja u BiH u kojoj se ovih dana pomno prati početak haškog suđenja šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata kao i nedavno objavljenoj vijesti da je visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Hasan Čengić, financirao terorističke napade koji su se 11. rujna 2001. dogodili u Sjedinjenim Državama.

"Moja snimka je krunski dokaz"

Dijana Čuljak Šelebaj kaže da se u optužbama protiv nje radi o opasnoj zamjeni teza prema kojoj je ona suodgovorna za nestanak zarobljenika dok se s druge strane uopće ne gleda na to da njen prilog predstavlja krunski dokaz tj. "da su ti ljudi zarobljeni i da su nakon toga nestali".

Smatra kako je svojim prilogom pripomogla da se otkrije sudbina navedenih zarobljenika te dodaje kako će sa svoje strane "pomoći u svemu u čemu može pomoći". Pri tome ističe kako se o tim događajima vodi šest procesa u Haagu (Prlić i ostali), dok je jedan odavno završen, a to je proces protiv bivšeg ratnog zapovjednika tzv. Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute koji je u Haagu osuđen na 20 godina zatvora.

"U slučaju da išta znam, zar ne bih bila svjedok u Haagu? Zar nije čudno da me nitko nikada nije pozvao niti na jedan razgovor nego me prozivaju majke ubijenih ljudi.", kazala nam je Čuljak Šelebaj dodajući na kraju kako joj je duboko žao svake nevine žrtve koja je pala u ratu u BiH.

I.K.
Foto i video: HRT arhiva

Pročitajte više