Bourne predvodi nominacije za nagradu "Laurence Olivier"

PLESNA kazališna predstava Matthewa Bournea ´Play Without Words´, koja je ljetos kratko igrala u londonskom Royal National Theatre, nalazi se s pet nominacija za nagradu Laurence Olivier 2003. na čelu liste kandidata.

U vrlo raznolikoj grupi nominiranih su Amerikanci Susan Stroman, Gwyneth Paltrow, Kenneth Lonergan i Elaine Stritch, dok su neka druga imena, začudo, ispuštena.

Oskarovka Paltrow natječe se s Emily Watson (dva puta nominiranom za Oscara), a obje su nominirane za uloge u predstavama posljednje sezone Sama Mendesa u kazalištu Donmar Warehouse, piše Variety.

Paltrow je glumila u britanskoj postavi ´Dokaza´ Davida Auburna, dok je Watson nominirana za ulogu Sonje u predstavi ´Ujak Vanja´.

Za najbolju žensku ulogu još su nominirane Clare Higgins, koja je već osvojila kazališnu nagradu lista Evening Standard za ulogu mlade gazdarice Vincenta van Gogha u predstavi kazališta Royal National - ´Vincent in Brixton´ te Anita Dobson, za još jednu predstavu istog kazališta - ´Frozen´.

U konkurenciji za najbolju mušku ulogu su Simon Russell Beale, partner Watson u ´Ujaku Vanji´, Michael Gambon (´A Number´), Mark Rylance (´Na tri kralja´), a najveće je iznenađenje David Tennant, nominiran za Lonerganovu predstavu ´Lobby Hero´.

Lonerganova je predstava nominirana za najbolju originalnu komediju, uz ´Roleplay´ Alana Ayckbourna, ´Dinner´ Moire Buffini te ´The Lieutenant of Inishmore´ Martina McDonagha. McDonaghova je predstava prikupila jedinu nominaciju za kazalište Royal Shakespeare Co., dok je Royal National osvojio 21, a mali Donmar devet.

Mendes se natječe za najboljeg redatelja s oproštajnim produkcijama u Donmaru, ´Vanjom´ i ´Na tri kralja´, koje su premijerno prikazane proteklog vikenda u njujorškoj Brooklyn Academy of Music.

Konkurencija će mu biti Bourne s ´Play Without Words´, Richard Eyre s ´Vincent in Brixton´ te Edward Hall s predstavom ´Rose Rage´.

Začuđuje da su dva ovogodišnja najuspješnija mjuzikla jedva spomenuti. Dobitnik nagrade Evening Standard, ´Skidajte se do kraja´, nije dobio nijednu nominaciju, dok je predstava Trevora Nunna ´Anything Goes´ nominirana samo za najbolju glazbenu produkciju.

U novoj se glazbenoj kategoriji natječu Boy George protiv grupe Madness predstavama ´Taboo´ i ´Our House´ te indijski Bollywood protiv letećeg auta u mjuziklima ´Bombay Dreams´ i ´Chitty Chitty Bang Bang´. Solo predstava ´Elaine Stritch at Liberty´ dobila je dvije nominacije.

Ipak, u godini punoj Amerikanaca, mnogo ih je ostalo bez nominacija. Osim Close, tu je Gillian Anderson za ulogu u ´What the Night Is For´ te američke postave predstava ´Take Me Out´ i ´Jesus Hopped the ´A´ Train´.

Nagrada nazvana po glumcu Laurenceu Olivieru londonska je verzija brodvejske nagrade Tony, iako britanski pobjednici tek moraju dokazati uspjeh na kazališnim blagajnama.

Dobitnici ovogodišnje 27. dodjele nagrada bit će objavljeni na podnevnoj svečanosti u kazalištu Lyceum, 14. veljače, što će nekima uljepšati Valentinovo.

Pročitajte više