Božićna aukcija za izgradnju Centra za pse vodiče slijepih

TRADICIONALNA aukcija božićnih poklona od koje će prihod biti namjenjen izgradnji Centra za pse vodiče slijepih održana je večeras u zagrebačkom hotelu Sheratonu.

Nakit, slike i uporabne predmete darovali su majstori zlatarskog obrta i umjetnici. Početne cijene pedesetak ponuđenih predmeta kretale su se do 2.000 kuna.

U prvom dijelu aukcije, koja je počela u 21,30 sati, prodana je većina ponuđenih predmeta, a prikupljeni iznos znat će se sutra.

Ovogodišnju aukciju obilježila je modna revija zagrebačkog Udruženja obrtnika u kojoj su kao modeli sudjelovale manekenke, radijske i televizijske voditeljice te slijepe i slabovidne osobe u pratnji svojih pasa vodiča.

Među uzvanicima su, uz potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor, koja je otvorila božićnu aukciju, bili japanski veleposlanik u Hrvatskoj Ikeda Kaname te predstavnici tvrtki i ustanova.

Prikupljeni novac bit će namijenjen izgradnji rehabilitacijskog Centra za pse vodiče i mobilitet jer se u Hrvatskoj godišnje školuje do deset pasa vodiča, a na listi čekanja stalno se nalazi preko 70 slijepih osoba.

U Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koja je organizator humanitarne aukcije, očekuju da će dovršetkom Centra namanje 20 osoba ostvariti temeljno ljudsko pravo na samostalnost i neovisnost od drugih.

Lokaciju budućeg Centra u okviru spomen parka Dotrščina darovao je grad Zagreb, a od 15 milijuna kuna, potrebnih za njegovu izgradnju, Udruga treba osigurati trećinu, a još po trećinu dat će Grad i Vlada.

Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet mogu pomoći građani uplatama preko Zagrebačke banke na račun 2360000-1500063859. Više o akciji može se saznati na www.psivodici.hr ili putem telefona 01/4816-155.

Pročitajte više