Božićni sajam knjiga ˝Libera´ i izložba u MUO-u

BOŽIĆNI sajam knjiga Libera 2002. i izložba 200-tinjak radova hrvatskih umjetnica 19. stoljeća te suvremenih hrvatskih umjetnica plemkinja sutra će biti otvoreni u Muzeju za umjetnost i obrt.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji istodobno je najavljeno sudjelovanje stotinjak hrvatskih i inozemnih nakladnika na sajmu.

Uz prodajnu izložbu koja će za posjetitelje biti otvorena do 24. prosinca, u prostorijama Hrvatskog kulturnog kluba bit će organizirana predstavljanja novih naslova, kulturnih udruga i institucija, rekao je izbornik sajma Živko Prodanović.

Posebna ponuda sajma bit će promotivni štandovi smješteni ispred Muzeja za umjetnost i obrt na kojima će se prodavati knjige po cijenama od 1 do 20 kuna, najvili su organizatori.

Pokrovitelj je sajma, koji se održava uz potporu Ministarstva kulture, Udruga hrvatskih nakladnika, a ulaz je besplatan.

Posjetitelji će moći razgledati i izložbu ´Hrvatske slikarice plemkinje´ iz zbirke Josipa Kovačića, najavila je Žarka Vujić koja je koncipirala izložbu. Riječ je o Milki Bedeković, Vjeri Bojničić, Zoi Borelli, Elizabeti Drašković, Veri Nikolić, Ivki Orešković, Greti i Zdenki Pexidr, Almi Sovi, Sonji Tajčević, ali i suvremenim likovnim umjetnicama plemkinjama - Ružici Dešković, Ljerki Kramar Kallay, Marini Mikanec-Zaninović, Marti Mikanec-Filipčić, Mirjani Mlinarić Maleković i Ivki Ožegović.

´Cilj nam je ispričati priču o školovanju umjetnica u Hrvatskoj tijekom 19. stoljeća, te iznijeti ograničenja s kojima su se susretale u svom radu´, rekla je Vujić.

Izložba će ostati otvorena do 13. siječnja 2003.

Pročitajte više