Božinović na suđenju Sauchi: Potpisi su slični mojima, drugačija su neka slova

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

DANAS je na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na hodniku suda se raspitivao kako to ide sa svjedočenjem i koliko će trajati.

"Ja se toga više ništa ne sjećam, odnosno sjećam se samo u globalu", rekao je Božinović na hodniku.

Njegovo svjedočenje počelo je čitanjem iskaza danog u USKOK-u za vrijeme istrage.

"Znam da je u pošti među različitom poštom dolazio i određeni broj putnih naloga s urednim zahtjevima i dokumentacijom. Sandra Zeljko mi je poznata jer je bila tajnica premijera Andreja Plenkovića. Često me, kad bih dolazio kod premijera, molila da u prolazu potpisujem razne dokumente. Radilo se o narudžbenicama, putnim nalozima, korištenju Vladinog aviona. Potpisivao bih u brzini jer nisam imao razloga sumnjati u njezine riječi", rekao je Božinović u USKOK-u.

O problematičnim putnim nalozima u USKOK-u je rekao da ta putovanja nisu bila uobičajena i da se nisu obavljala u vrijeme kada je bio predstojnik Ureda premijera.

"Potpisi su slični mojima"

"Potpisi na tim putnim nalozima slični su mojima, ali se razlikuju po slovima D i Ž koje drugačije pišem", rekao je Božinović u istrazi te ustvrdio da Robert Kopal i Karlo Ressler sigurno nisu putovali na mjesta navedena na putnim nalozima jer je on bio na tim putovanjima, a oni ne.

"Je li ikada bilo govora da sve poslove u vezi s putnim nalozima obavlja samo Sandra Zeljko?" pitali su danas tužitelji.

"To je neka praksa koja je vjerojatno naslijeđena, ali nikada nije donesena formalna odluka o tome", odgovorio je Božinović.

"Jesu li zaposlenici ureda predsjednika vlade odlazili na putovanja, a da nije putovao premijer?" pitali su tužitelji.

"Bili smo nova vlada i tek smo se uhodavali i moguće je da su neki zaposlenici išli sami, ali ako i jesu onda je to bilo rijetko", rekao je Božinović.

"Ne sjećam se kako je Zeljko znala tko putuje"

Obrana je tražila od Božinovića da objasni što je on točno radio u vezi s putnim nalozima.

"Kad su u pitanju ravnatelji vladinih ureda, u pravilu bih to potpisom odobravao jer je imalo svu dokumentaciju. Što se tiče putovanja premijera, to se dogovaralo tko će putovati", rekao je Božinović na što ga je Sauchin odvjetnik pitao kako zna da su baš određene osobe putovale.

"To je znao premijer pa i ja ili zamjenica predstojnika ureda", odgovorio je Božinović.

"Ne sjećam se na koji je točno način Sandra Zeljko dobivala informacije tko putuje i kome treba putni nalog", rekao je Božinović.

"Jeste li primali izvješća iz obračuna plaća?" pitala ga je obrana.

"Za sve sam saznao od novinara"

"Mislim da nisam vidio ta izvješća. Bili smo nova vlada i imali smo puno političkih pitanja za rješavanje. Mislim da sam o ovom slučaju prvi put čuo iz jednog novinarskog pitanja u vezi s revizorskim izvješćem. Tek tada smo počeli hvatati konce", rekao je Božinović.

"Da su me iz UZOP-a obavijestili da postoje neke nepravilnosti, sigurno bih reagirao", rekao je Davor Božinović, nekadašnji predstojnik Ureda premijera.

Tomislav Saucha je Božinovića pitao o razrješenju šefice UZOP-a Terzije Matić.

"U trenutku kad smo shvatili da tu nešto ne štima, htjeli smo doći do istine i htjeli smo da netko drugi dođe na čelo tog ureda kako bismo vidjeli kroz interne provjere što se tu točno radi", vrlo sporo je odgovorio Božinović.

"Znači da je gospođa Matić vaše povjerenje, je li to bio jedini razlog?" pitao je Saucha.

Sutkinja: Što ste napravili kada ste shvatili da postoji problem?

"Kad dolazite u poziciju obnašanja vlasti, slijedi vam cijeli niz imenovanja od ministara pa kako to već ide nakon izbora. Ovo mjesto nije bilo nikome u fokusu. Postoji osoba koja je dugogodišnji zaposlenik tog ureda i obavlja poslove. Nitko ne postavlja pitanja dok sve ide kako treba. Kad se pojavi problem, postavi se osoba koja će to riješiti", rekao je Božinović.

"Što ste napravili kada ste shvatili da postoji problem? Jeste li provjeravali putne naloge i kako se utvrđivalo što se zbiva, ako se sjećate?" pitala je Božinovića sutkinja.

"Imenovana je gospođa u taj ured, a gospođa Grass i gospodin Kopal su bili zaduženi da vide kako taj ured funkcionira", rekao je Božinović.

"Je li netko uzimao dokumente iz vašeg ureda?" pitala je sutkinja.

"Iz mog ureda? Mislim da smo svi išli malo provjeravati, svatko za sebe, da se vidi iz svih aspekata kako se taj posao odvijao. To je trebao biti tehnički posao kojim se ne bavim, osim potpisivanja. Mislim da u tom provjeravanju nisam kontaktirao ni s kim iz ureda za opće poslove", odgovorio je Božinović.

"Rekli ste da uočili probleme. Jeste li saznali 6. ožujka ili možda 10. veljače kada sam ja završio u pritvoru?" pitao ga je Saucha.

"Morate procijeniti što svjedok zaista može znati ili čega se može sjećati", rekla je Sauchi sutkinja.

"To je meni bitno, ali nema veze", odgovorio je Saucha. Božinović nije odgovorio.

Sutkinja: Kako su Grass i Kopal bili zaduženi za provjeru?

"Kako su Grass i Kopal bili zaduženi za provjeru?" pitala je sutkinja.

"To su bili suradnici u uredu i ja sam im se obratio da vide što se događa. Ja sam imao dinamičan posao koji se nije svodio na administrativne poslove i rekao sam im da vide kako funkcionira ured za obračun plaća da bih i ja znao na načelnom nivou", odgovorio je Božinović.

Zeljko je bila tajnica četiri premijera

Božinović je, podsjetimo, dolaskom vlade Andreja Plenkovića postao predstojnik Ureda premijera, a Zeljko mu je bila 'naslijeđena' tajnica koja je taj posao obavljala i za Jadranku Kosor, Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića.  

Zeljko je bila tajnica četiri premijera, a zajedno s bivšim predstojnikom SDP-ova predsjednika vlade Tomislavom Sauchom osumnjičena je za lažiranje putnih naloga. Državno odvjetništvo sumnja da je lažirala i Božinovićeve potpise za fiktivne putne naloge.

Svjedočio i Milanović

U ponedjeljak je na sudu svjedočio novoizabrani predsjednik države Zoran Milanović koji je rekao da je Saucha nakon otkrivanja afere Dnevnice bio izvan sebe i da mu je tada rekao da s tim slučajem nema veze. 

Bivši premijer Milanović pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli. 

Suđenje je počelo čitanjem iskaza s ispitivanja Milanovića u Uskoku 15. veljače 2017. kad je Milanović rekao da njegovi savjetnici nisu išli u inozemstvo osim u nekoliko navrata. Siniša Petrović je putovao do sredine 2013., Neven Budak je na zadnji put išao u veljači u Australiju, dok Slavko Goldstein nije putovao nijednom, rekao je Milanović.

Šteta od 960.000 kuna

Saucha i suoptužena Sadra Zeljko na početku suđenja u tzv. aferi Dnevnice izjasnili su se kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu.

Pročitajte više