Božinović o tipu koji je planirao ubiti političare: Nisu mu strane neke grupacije

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, PU šibensko-kninska, FaH

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović danas je za 53-godišnjaka, kod kojeg je pronađen arsenal oružja uz fotografije sadašnjih i bivših dužnosnika te niza javnih osoba, rekao kako mu u smislu kontakata i podrške nisu strane druge osobe ili grupacije.

"U ovom trenutku ne bi izlazio s detaljima, no činjenica je da se radi o osobi koja je skupila jedan zavidan arsenal oružja, a mislim da joj nisu strane ni neke druge osobe ili grupacije koje su u posljednje vrijeme bile prisutne u hrvatskoj javnosti u smislu kontakata i podrške", rekao je Božinović u Valbandonu pokraj Pule.

Novinarima je time komentirao slučaj Dražena Koštana, kojeg zagrebačko tužiteljstvo sumnjiči za nedjelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, čiji su postupci navodno motivirani govorima Marka Franciškovića, okrivljenog za poticanje na terorizam. 

Koštan je optužen da je od siječnja 2020. do ožujka 2022. na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti i propisanim mjerama zaštite od covida-19, "postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske".

U Hrvatskoj priličan broj skrivenog oružja

Na novinarsko pitanje koliko u Hrvatskoj ima skrivenog oružja, Božinović je odgovorio kako postoji priličan broj skrivenog oružja jer smo država koja je izašla iz rata, doduše prije više od 22 godine ako računamo i mirnu reintegraciju.

"Dosta je tog oružja ostalo u privatnim rukama, a ono što mi kao policija radimo je naša javna kampanja u sklopu koje pozivamo građane, koji imaju neregistrirano oružje, da ga vrate bez ikakvih sankcija i posljedica i da jednostavno pozovu policijske službenike da dođu i preuzmu to oružje kako bi se s njim postupilo u skladu sa zakonom", kazao je.

I ovom je prilikom pozvao građane da predaju policiji neprijavljeno oružje. "Ništa im se neće dogoditi ukoliko ga vrate i prijave policiji. Mislim da u Hrvatskoj nitko ne mora posjedovati naoružanje osim onih koji se bave lovom", poručio je Božinović.

Pročitajte više