Božinović: "Zamislite da je kombi bio u Zagrebu pun eksploziva"

Screenshot: HRT

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2". O incidentu kod Donjeg Srba, u kojem je policija pokušavala uhvatiti krijumčara migranata i pucala u kombi pa ranila dvoje djece, Božinović je rekao kako dosad nisu imali policajce koji su se bavili ilegalnim ulascima u Hrvatsku.

"Nismo dosad imali rizike za policijske službenike koji su se bavili ilegalnim ulascima u Hrvatsku. Ovo je prvi put da se netko drznuo dvaput probiti blokadu. Moramo u budućnosti računati s tim", kazao je Božinović i dodao da ježevi ne bi spriječili eskalaciju. "Većina situacija rješava se bez uporabe vatrenog oružja, no ne i kada je ugrožen nečiji život", rekao je. 

"Kad govorimo o djeci, to je stvarno najteže i meni je teško i žao mi je zbog toga. U konkretnom slučaju, da su bili postavljeni ježevi na cesti, oni ne bi imali učinka jer je vozač kombija sišao s ceste i išao na policijsku službenicu. On je doveo u opasnost njezin život pa ježevi ne bi pomogli. Naravno da policija ima situacije, 90 i nešto posto, u kojima se to rješava bez nasilja, no kad je ugrožen nečiji život, tu nema pardona", kazao je Božinović. 

Obitelji stradale djece bi mogle lakše do azila

"Njih 29 je bilo smješteno u furgonu, policijski službenik je mogao to pretpostaviti, no nitko nije sa sigurnošću znao. Zamislite da se to dogodi u Zagrebu ili u nekom gradu i da je u kombiju bio eksploziv", dodao je. "Pažljivo pristupaju ovakvim incidentima za koje se nadam kako ih neće biti više", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Navodi i da mu je žao što su u incidentu stradala djeca te da bi obitelji stradale djece mogle lakše dobiti azil u Hrvatskoj, pogotovo obitelj dječaka koji je propucan kroz lice. 

"Oni su u postupku traženja međunarodne zaštite i ja mislim da će lakše doći do azila, no ne bih htio da se stekne dojam kako se nekome mora nešto dogoditi da bi ga lakše dobio. Ovo je jedna situacija, pogotovo s dečkom koji je u Klaićevoj, oporavak će potrajati, on je izvan životne opasnosti, on je tu i mi moramo voditi brigu o njegovu oporavku", dodao je. 

Obitelj male Madine i dalje je u Tovarniku

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je i kako je centar u Tovarniku, u kojem se nalaze izbjeglice, potpuno nov objekt. U njemu su smješteni migranti kojima se ne može utvrditi identitet.

Tamo, naime, još uvijek boravi obitelj male djevojčice Madine iz Afganistana koja je stradala pod vlakom. Madinina obitelj smatra da je u zatvoru. "Ljudi to doživljavaju kao zatvor, no to je potpuno novi objekt", kazao je Božinović.

Šestogodišnja djevojčica stradala je prošle godine, nakon što su nju i njezinu obitelj hrvatski policajci poslali nazad u Srbiju usred noći. Optužbe protiv dvojice policajaca u međuvremenu su odbačene. 

"Kaznena prijava je odbačena", kazao je Božinović i dodao kako će iz humanitarnih razloga pustiti obitelj malene Madine iz Tovarnika. Po njegovim riječima, obitelji, koju čine otac, dvije supruge i jedanaestero djece, već je u nekoliko zemalja odbijen azil, a prijavljivali su se pod različitim identitetima. "Mi ćemo njih pustiti vjerojatno u Kutinu", dodao je i istaknuo kako su to problemi s kojima se policija susreće često i s kojima će se još susretati. 

Pitanje je dana kad će napustiti centar

"Ulazak i kretanje mimo zakonskih propisa ne možemo dopustiti i to ne dopušta niti jedna država na svijetu. Humani smo kada moramo biti humani, ali mi imamo odgovornost prije svega za građane RH", zaključio je Božinović. "Mi smo mirna i sigurna zemlja. Madinina obitelj će napustiti Tovarnik vrlo skoro, pitanje je dana", dodao je Božinović.

"Čujem komentare kako su 2015. policajci nosili djecu migranata, danas pucaju na njih. To su ti isti ljudi, ali je situacija drugačija. Od tog velikog vala migranata mi imamo dvije velike granice Europske unije na kojima su postavljene žice. Europa više ne želi primati migrante i vraća nam ih nazad", objasnio je Božinović. 

Božinović ističe kako hrvatska policija može kontrolirati eventualnu eskalaciju dolaska migranata, kako se na razini Europe Hrvatsku percipira kao država koja je u stanju kontrolirati vlastite granice i ima humani pristup. "Naša zadaća je prije svega zaštita hrvatskih granica i od toga nećemo odstupiti", naglasio je.

Plenković je "zadnja osoba koja bi se svađala javno"

Upitan je li kod nedavnih kritika Vlade predsjednica iskoristila priliku jer misli da je premijerova pozicija u stranci oslabljena, Božinović je rekao da ne zna što predsjednica misli, no "zna da Plenković nije slab i vodi odgovornu politiku" te je "zadnja osoba koja bi se svađala, pogotovo javno".

"Svi u političkom životu traže neki svoj prostor, možda je ona procijenila da je trenutak da se treba odmaći od vlade, no ovo je vlada HDZ-a koji je kandidirao predsjednicu i koji je po svemu, bez obzira na sve probleme s kojima se suočavamo, najjača stranka u Hrvatskoj. Vjerujem da će, kada prvi put sjednu zajedno, porazgovarati o tome", ustvrdio je.

Komentirajući referendumsku inicijativu vezanu za manjinske zastupnike rekao je kako bi on teško mogao poduprijeti da manjine izgube svoje pravo u Saboru. "To su stečena prava i osjetljiva pitanja, nešto što u 21. stoljeću Hrvatsku, koja se želi integrirati u ovo vrijeme, vraća na odnose koji su zakonski i ustavno riješeni i onda kada bili najteže, devedesetih", rekao je.

S obzirom na svoju poziciju ministra unutarnjih poslova Božinović nije htio komentirati aferu Hotmail, no iz "političke" perspektive kaže da je u tom dijelu očito bilo nekakvih grešaka, u periodu u kojemu se tražilo rješenje za Agrokor i nitko još nije znao što napraviti.

Pročitajte više