Bralo prebačen u Den Haag

BOSANSKI Hrvat Miroslav Bralo, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužio za ratne zločine, u petak je prebačen u Den Haag, priopćilo je u subotu u Sarajevu zapovjedništvo Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR).

U kratkom priopćenju navodi se da se Bralo dobrovoljno predao SFOR-u 10. studenoga i otada je do prebacivanja u Haag boravio u jednoj njihovoj bazi.

SFOR u priopćenju dodaje da je Bralina predaja korak kojega bi trebali slijediti svi drugi haški optuženici koji su još u bijegu.

Bralo je optužen da je kao pripadnik posebne postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) "Džokeri" 1993. godine sudjelovao u ratnim zločinima nad Bošnjacima, uključujući i masakr u selu Ahmići. Njega se tereti za sudjelovanje u uhićenju i pritvaranju bošnjačkih civila, mučenja i ubojstva zarobljenika te za višestruko silovanje.

Optužnica protiv Brale podignuta je još 1995. godine, no oznaka tajnosti s nje je skinuta prije dva tjedna, a glavna tužiteljica Carla del Ponte je 3. studenoga u izviješću NATO-u navela da od Hrvatske očekuje njegovo izručenje, uz ono generala Ante Gotovine.

Po informacijama njegovog odvjetnika Bože Kovačića, Bralo je cijelo vrijeme od podizanja optužnice imao prebivalište i boravište u BiH, a državljanstvo RH nije imao i nikada ga nije zatražio.

Hrvatski službeni izvori su ranije potvrdili da Bralo, iako etnički Hrvat iz BiH, nije hrvatski državljanin.

Očekuje se da će početkom idućeg tjedna biti organizirano prvo Bralino pojavljivanje pred Haškim sudom radi izjašnjavanja o krivnji.

Pročitajte više