Borili su se za Hrvatsku, a sad je tuže Međunarodnom sudu za ljudska prava

OKO 300 zagrebačkih pripadnika gardijskih brigada Hrvatske vojske odlučilo je zbog nepoštivanja obveza iz "Zelenog ugovora", kojeg su tijekom 1991. i 1992. godine potpisivali s Ministarstvom obrane, podnijeti tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Njihova odvjetnica Katja Mudronja je Jutarnjem listu rekla kako je prve tužbe poslala još u prosincu prošle godine nakon što je čak i Ustavni sud u Hrvatskoj ocijenio kako su potraživanja branitelja neosnovana.

"Zeleni ugovor", odnosno Ugovor o službi u Hrvatskoj vojsci - gardijskim brigadama, jamčio je gardistima osnovicu plaće od tri i pol prosječne mjesečne neto plaće u hrvatskom gospodarstvu te stambeno zbrinjavanje i druge povlastice. Te odredbe ugovora, kojeg je potpisalo oko 40.000 ljudi, nikad nisu ispunjene.

Osim branitelja iz Zagreba, državu tuže i branitelji iz drugih gradova, a procjenjuje se da se broj tužbi kreće oko 15 tisuća, jer je nisu podigli svi potpisnici spornog ugovora. Presudi li sud u Strasbourgu u korist branitelja, Hrvatska će morati isplatiti milijunske odštete.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više