BRITANIJA: PARLAMENTARNI ODBOR KRITIZIRAO MINISTARSTVO OBRANE

Britansko ministarstvo obrane "nije pomoglo svojim informacijama i moglo je navesti na krive zaključke" o iračkoj prijetnji zabranjenim oružjem, izvijestio je u petak britanski parlamentarni odbor za tajne službe i sigurnost. L

Utjecajni odbor, koji je provodio istragu, zaključio je kako dosje o kapacitetima iračkog kemijskog i biološkog oružja nije ponudio "uravnoteženo gledište".

Ključna tvrdnja da Irak može zabranjeno oružje uporabiti u roku od 45 minuta nije razjašnjena i stoga ministarstvo obrane "nije pomoglo razumijevanju tog pitanja", piše odbor u izvješću.

Britanski odbor provodio je vlastitu istragu istodobno dok je trajala sudska istraga o samoubojstvu britanskog znanstvenika, stručnjaka za oružje. Znanstvenik David Kelly počinio je samoubojstvo pod pritiskom javnosti i političara kada se otkrilo da je bio glavni izvor informacija medijske kuće BBC-a koja je tvrdila da je vlada "prenapuhala" iračku prijetnju.

"Ministarstvo obrane propustilo je obznaniti da su neki djelatnici pismeno svojim nadređenima izrazili zabrinutost, što je odmoglo u cijelom slučaju i moglo navesti na krive zaključke", piše u svojem izvješću odbor, upirući prstom izravno na ministra Hoona.

Odbor je istodobno ocijenio da Alastair Campbell, savjetnik Tonya Blaira za odnose s javnošću, koji napušta tu dužnost, nije "napuhao" britanski dosje o zabranjenom iračkom izvješću.

Campbell je ostavku podnio 29. kolovoza, nakon što su ga britanski mediji optužili da je manipulirao informacijama.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ocijenio je kako ministar obrane Geoff Hoon i dalje treba zadržati povjerenje premijera Tonya Blaira te ostati u vladi, unatoč izvješću parlamentarnog odbora.

Reagirajući na izvješće spomenutog odbora o uvjetima ulaska u rat Velike Britanije s Irakom, Straw je priznao kako dokument sadrži mnoge "kritike" na račun vlade, no na pitanje novinara smatra li da bi Hoon trebao podnijeti ostavku odgovorio je kako on i dalje uživa povjerenje britanskoga premijera.

Pročitajte više