Britanija pomno razmatra izvješće Carle del Ponte

BRITANSKA vlada "pomno razmatra" izvješće glavne haške tužiteljice Vijeću ministara EUa u kojem je Carla del Ponte kritizirala suradnju Hrvatske, doznaje se u utorak u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu.

"Ministri pomno razmatraju izvješće Carle del Ponte", rekla je

glasnogovornica britanskog veleposlanstva Tessa Fras na upit Hine hoće li Velika Britanija nakon izvješća Del Ponte i dalje držati na ledu ratifikaciju SSP-a između Hrvatske i Europske unije.

Carla del Ponte izrazila je u izvješću podnesenog Vijeću ministara EU-a u ponedjeljak nezadovoljstvo suradnjom Hrvatske na pitanju uhićenja odbjeglog generala Ante Gotovine.

Nakon govora glavne tužiteljice Haškog suda u Luxembourgu, koji je ocijenjen oštrijim od izvješća koji je podnijela Vijeću sigurnosti UN-a 9. listopada, nizozemski je ministar vanjskih poslova Jaap de Hop Scheffer rekao novinarima u ponedjeljak da "nema nikakvih razloga da se dovrši proces ratifikacije SSP-a jer je gospođa del Ponte imala vrlo mračno izvješće o hrvatskoj suradnji".

Velika Britanija i Nizozemska jedine su članice Europske unije koje su zamrznule proces ratifikacije SSP-a između Hrvatske i EU-a zbog nesuradnje Zagreba s Haškim sudom.

Pročitajte više