Britanska vlada: Razočarani smo što Zelenskom nije dopušteno govoriti na Eurosongu

Foto: EPA

BRITANSKA vlada izrazila je danas razočaranje odlukom organizatora natjecanja za pjesmu Eurovizije da ne dopuste ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obraćanje javnosti na završnici u subotu.

"Premijer smatra da bi bilo korektno dopustiti predsjedniku Zelenskom obraćanje tijekom natjecanja. Vrijednosti i slobode za koje se bore predsjednik Zelenski i ukrajinski narod nisu političke, nego temeljne", rekao je glasnogovornik. 

"Jedan od stupova ovog natjecanja jest njegova apolitična priroda" 

I sami organizatori priznali su to "lani kada su isključili Rusiju iz natjecanja", naglašava britanska vlada u izjavi. Rusija je isključena iz ovogodišnjeg natjecanja, kao i 2022., kada je počela agresiju na Ukrajinu. 

Europska radiodifuzijska unija (EBU), koja je organizirala natjecanje, odbacila je zahtjev ukrajinskog predsjednika da se videoporukom obrati javnosti u završnoj večeri. "Jedan od stupova ovog natjecanja jest njegova apolitična priroda. To načelo zabranjuje političke ili srodne izjave tijekom natjecanja", priopćio je EBU. 

Ukrajina zbog invazije nije mogla organizirati događaj 

Eurovizija se ove godine održava u Liverpoolu na sjeveru Engleske jer je Velika Britanija osvojila drugo mjesto na lanjskom natjecanju i preuzela ulogu domaćina od Ukrajine, koja je pobjednica, no nije mogla organizirati događaj zbog ruske invazije.  

Završne večeri u subotu natjecat će se izvođači iz 26 zemalja, među kojima je i Hrvatska, a EBU navodi da je predviđeno izražavanje počasti Ukrajini. 

Pročitajte više